21 години след атентатите на 11 септември

  • 11 септември 2022 07:41

  • 2492
  • 18
21 години след атентатите на 11 септември
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

На 11 септември се навършват 21 години от терористичните атаки, разтърсили Ню Йорк, САЩ и света през 2001 година. Не е изненадващо, че в такива моменти ставаме свидетели на поток от вестникарски статии, репортажи в радио и телевизионни, а напоследък и в интернет медии.

Оценяват се значението и поуките от 11 септември. Това е тема, която се обсъжда от самата случка и ще продължи да се обсъжда още десетилетия наред. Извлечените поуки неизбежно ще се променят с времето, точно както виждаме 11 септември по различен начин днес, отколкото преди 10 или 15 години. Едно нещо е неизбежно -виждаме миналото през призмата на настоящето...

Няма нищо сред развалините

Известно време след 11 септември, когато Реджина Катоподис и нейният баща посещават мястото на скромната църква на Кота Нула, имаща важно сантиментално място в живота и вярата им, то е напълно изравнено със земята. "Беше смразяващо", спомня си Реджина. "Разхождахме се сред развалините. Баща ми стоеше там със сълзи на очи. Никой от нас двамата не можеше да повярва това, което вижда", разказва тя пред местното издание "Северен Джърси".

Сега, 21 години по-късно, след многократни спирания и започвания, след положени големи усилия за набиране на средства, гръцкият православен храм "Св. Николай" в Манхатън се издига отново, този път той има изцяло нова, оригинална и величествена структура с отличителен прозрачен купол. Новата църква е проектирана от Сантяго Калатрава, световноизвестен архитект, покорил с творбите си целия свят.

В Ню Йорк започнаха възпоменателните церемонии за 20-тата годишнина от атентатите на 11 септември

Храм за всички религии

Точно на 4 юли тази година възкресената църква - единственото убежище на вярата, разрушено при атентатите на 11 септември, когато се сринаха кулите-близнаци на Световния търговски център - бе осветена на церемония, която привлече близо 2000 вярващи от всички краища на САЩ. Мястото официално се превърна в постоянен молитвен дом, а идеята на настоятелството е то да приема хора от всякакви религии.

Американският архиепископ Елпидофорос, заедно с присъстващите вярващи и други членове на духовенството, освети възстановената православна църква. Религиозната церемония включваше Божествена литургия и вграждане на мощи на Св. Николай в олтара на храма. Освен архиепископ Елпидофорос в церемонията взеха участие и други видни членове на духовенството, сред които и Андреас Витулкас, протопрезвитер на Вселенския престол.

Освещаването се провежда на 4 юли, защото светилището завинаги ще бъде свързано с раждането на Америка, която е изградена върху основата на уважение към всички религиозни традиции, казва преподобният Андреас Витулкас пред "Северен Джърси".

"Св. Николай" - единственият дом за поклонение на Кота Нула - ще ще посреща хора от всякакъв произход, а редовните молитвени служби започнат тази есен.

Българин разказва за ужаса след рухването на кулите близнаци в САЩ

Красотата на Божия дом

Богато украсената сграда със своя куполообразен мраморен храм и светилище е придобила известност сред любителите на архитектурата. Тя беше обявена за един от "деветте най-очаквани архитектурни проекта за 2022 година" от специализираното издание Galerie Magazine.

Сред характерните черти на сградата са нейният прозрачен купол и стена, които светят през нощта и придават топъл блясък на цялата сграда. Тя е като фар на сушата, който разсейва мрака и нечовечността на света, напомняйки на посетителите за светлината, която вярата и доброто осигуряват, казва Витулкас.

Църквата е построена по модела на "Св. София" в Истанбул, която е изградена като катедрала, а по-късно превърната в джамия в Османската империя.

Сградата на "Св. Николай" е направена със същия кремав мрамор, който е бил използван за Партенона - древния храм, който се издига след хилядолетия на върха на Акропола в Атина. Архитектът Сантиаго Калатрава се надява да подчертае връзката с Партенона, който е устоял на земетресения, пожари и войни след построяването му в средата на V в. пр.н.е. и остава мощен символ на демокрацията, установена в Гърция по онова време.

Над олтарната маса в апсидата на новопостроения храм в Манхатън има стенопис на Божията майка, получил вече прозвището "Дева Мария от Ню Йорк". С разперени в молитва ръце и разтворена над града мантия, тя сякаш прегръща хората и се моли от името на многомилионния град.

Пред нея са забележителности на Ню Йорк, като Статуята на свободата, Емпайър стейт билдинг и разбира се "Св. Николай", определян вече като национален молитвен дом

Вярата не е от вчера

Оригиналната църква, разположена на улица "Сидър" ╒155 във финансовия район на Манхатън, е основана през 1916 г. от гръцки имигранти. Подхващат една от редовите къщи, която е била и механа, и я превръщат в църква. Според предания, разпространявани от местните енориаши, мястото е било сред първите спирки в Съединените щати за гръцките имигранти, пристигащи през прословутия остров Елис. Те се отбивали първо в църквата, за да запалят свещ и да отдадат благодарност на Св. Николай, покровителя на мореплавателите.

През годините небостъргачите изникват около скромната църковна сграда, която в крайна сметка се оказва като буболечка между кулите близнаци, а църковните лидери се противопоставят на многобройните усилия на предприемачите да закупят ценния имот.   

Тръмп отбеляза с минута мълчание годишнината от атентатите на 11 септември

Сега новият храм се намира на метри от оригиналното място на ул. "Либърти" 130 в издигнат парк с изглед към мемориалния площад на Световния търговски център.  

Църквата ще продължи да служи на гръцката православна общност, която днес се състои от около 1 милион души в цяла Америка. Но също така ще има място за медитация и размисъл за хора от всички религии. Очаква се църквата да бъде сред най-посещаваните гръцки православни обекти в света.

След ада има надежда

Но църквата не е просто място за поклонение, а и за възпоменание на загиналите в атентатите на 11 септември. Изображения и почит към жертвите на терористичните актове и към спасителите, отдали живота си на това място, ще бъдат част от гледката. Тъй като много от жертвите не са погребани заради липсващите им останки, "Св. Николай" ще бъде  и място, където на всички тях може да се отдава почит и да се прави помен, каза Джордж Гигикос, комуникационен директор на Приятелите на "Св. Николай", организацията събрала близо 95 млн. долара доброволни дарения за проекта.

Беше дълъг път за молитвения дом след години на финансови и бюрократични спънки. Строителството бе спирано поради различни причини, включително пандемията и лошо финансово управление, разказва Гигикос пред "Северен Джърси".

Реджина Катоподис си спомня как баща й пътувал с кола всяка неделя от Бруклин до Манхатън, за да присъства на службите в малката църква, където той бил председател на настоятелството от 1968 до 2001 г., а преди това баща му, който е бил председател от 1950 г. до смъртта си през 1968 г. правел същото.

Те обичаха църквата, която беше скромна, но красива, казва Катоподис, която сега живее в Куинс и има гръцка пекарна, наречена PI, в долен Манхатън, съвсем близо до църквата.  

Спасената икона изпод руините

Когато с баща й посетили мястото на църквата след 11 септември, те се опитали да видят дали могат да спасят нещо, спомня си още тя. "Повечето от нещата бяха унищожени от пожара. Сред това, което открихме, имаше обезобразен свещник и икона на Св. Дионисий", казва Катоподис.

"Ако беше с нас днес, за да види, че църквата му е възстановена и че всички хора по света са участвали, той щеше да се зарадва извънредно", казва тя за баща си.  

Реджина е в борда на настоятелството на църквата. По време на освещаването тя си е спомняла за първите енориаши, създали църквата преди повече от 100 години, които вече отдавна не са на този свят, но и за всички онези, които са направили възстановяването на храма възможно.   

18 години от атентатите на 11 септември в Ню Йорк

"Тази нова църква е построена върху огромно гробище", каза тя. "Жената на братовчед ми загина тук на 11 септември и така и не откриха нищо от нея. Повторното построяване на църквата е като възкресение за всички нас. Това е почит към всички онези, които загубиха живота си на 11 септември", казва Катоподис. "Освен това е символ на надеждата", добавя тя.

21 години по-късно

Въпреки че атаките от 11 септември нанесоха тежка травма на Съединените щати, те не доведоха до резултата, който атентаторите търсеха. Смятаха, че тероризмът ще принуди страхливата САЩ да изостави ангажиментите си по света. Но това не стана, а и нямаше как да стане в държава, изградена върху смелостта и решимостта на своите основатели.

Но 11 септември 2001 г. беше предупреждение за това, което предстои. Може да е трудно от гледна точка на 2021 г. да си спомним как изглеждаше светът в онова време. Съединените щати бяха спечелили Студената война. Те бяха доминиращата сила в света, може би най-мощната съществувала някога в историята. С пълна сила се тръбеше за края на историята.

Обещаваше се бъдеще с непрекъснати успех, богатство и безопасност за десетилетия напред. Поглеждайки назад към тези бурни времена сега ще видим, че атентатите пронизаха илюзията, че по някакъв начин САЩ и целият западен свят стоят извън времето. Най-мощната терористична АтакаАтакаПартия "Атака" е създадена на 17 април 2005 г. в София, официално регистрирана в Софийския в историята беше първото предупреждение, че ХХт в. няма да донесе безкраен мир и просперитет. Войната в Украйна ни го напомни.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2492 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
Баьо

2022.09.11 | 10:03

18
Абе хора,стига повтаряите тази ЛЪЖА.Целия свят знае истината,кои направи това нещо,Не е никакъв атентат,вече има написани тонове материали,доказващи,че това е контролируемо забавяне на сграда.
Баьо

2022.09.11 | 10:03

17
Абе хора,стига повтаряите тази ЛЪЖА.Целия свят знае истината,кои направи това нещо,Не е никакъв атентат,вече има написани тонове материали,доказващи,че това е контролируемо забавяне на сграда.

2022.09.11 | 09:52

16
Терористите бяха самите американци ! Бротални изроди !
ХЕГЕМОН

2022.09.11 | 09:24

15
КАНАДА ДА ЗАДЕЛИ ЗАПАСИ ОТ ДИЗЕЛ ПО ВОЕННОВРЕМЕННИЯ СТАНДАРТ!
радев

2022.09.11 | 09:15

14
да краварите сами пуснаха самолетите д амогат да си продават оръжието на талибаните ха ха ха
ХЕГЕМОН

2022.09.11 | 09:11

13
ДА ВИ ГО ПРЕВЕЖДАМ ЛИ? ;) youtube. com/ watch?v=AkWogNkxNs4
ХЕГЕМОН

2022.09.11 | 09:00

12
ТОЯ ПЪТ МАЙ НЕМА ДА МИ СВЪРШИ ГОРИВОТО ;) dailymotion. com/ video/ x34o0ns
ХЕГЕМОН

2022.09.11 | 08:52

11
ТОВАРЕТЕ ТАНКОВЕТЕ! :) streamable. com/ ka73z1
ХЕГЕМОН

2022.09.11 | 08:39

10
КАТО НАХЛУЯ С 4 ТАНКОВИ ДИВИЗИИ ОТ КАНАДА, ЩЕ СИ ГИ ЗАСЛУЖИТЕ, ВЕЧЕ ЧЕСТНО! :)
meto

2022.09.11 | 08:35

9
neka nekoi mi obiasni kak terorist koito ne e bil pilot svalia ot 10000 metra samolet i go nasocva vav kula tova e delo na kravarite i ne e nikakav atentat.,

Добави коментар

Водещи новини