"Форд" осъден да плати 1,7 милиарда долара заради гибелта на семейна двойка в щата Джорджия

  • 22 август 2022 10:09

  • 1733
  • 0
"Форд" осъден да плати 1,7 милиарда долара заради гибелта на семейна двойка в щата Джорджия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Американският автомобилостроител "Форд" (Ford) беше осъден да прати 1,7 милиарда долара обезщетения заради производствен дефект в един от неговите модели, довел до гибелта на семейна двойка в щата Джорджия през 2014 г., съобщават американски медии, цитирани от Франс прес.

При смъртни случаи след пътна катастрофа не е рядкост да се отсъждат обезщетения от над един милион долара, но в случая сумата е една от най-високите в историята. След решението на съда в окръг Гуинет, щата Джорджия, оповестено в петък, "Форд" съобщи вчера пред в. "Уолстрийт джърнъл", че възнамерява да го обжалва.

Пикапът Еф-250 Супер дюти (F-250 Super Duty) на Мелвин и Вонсил Хил се преобърнал неколкократно след спукване на гума по пътя близо до Америкъс, щата Джорджия. Покривът на колата поддал и премазал двамата в купето. След катастрофата двете деца на загиналите се обърнали към съда и обвинили "Форд" в дефект при концепцията на автомобила. По време на процеса, продължил три седмици, адвокатите на автомобилната компания представили различни проучвания за дизайна и безопасността, които според тях доказват, че покривът е бил достатъчно солиден, за да устои на такъв удар.

Форд и Тойота съобщиха, че блокадите в Канада са нарушили работата на заводите им

Съдебните заседатели обаче признали отговорността на "Форд", който според документите към делото е произвел около 5,2 милиона коли от този модел между 1999 и 2016 г., но едва през 2017 г. покривът им бил укрепен.

Сумата от 1,7 милиарда долара отговаря на т.нар. наказателни обезщетения, които предвиждат по-големи наказания от обезщетения за жертвата или жертвите и имат за цел да бъде санкционирано поведението на извършителя. Често те са пропорционални на финансовите възможности на визираното лице или компания.

В отделен процес същият съдебен състав осъди "Форд" и веригата за поддръжка на автомобили "Пеп бойс" (Pep Boys) за поставянето на неподходящи гуми да платят 24 милиона долара обезщетение на децата на семейство Хил.

Последвайте канала на

Калина Христова
1733 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини