Стопани на питони масово ги изхвърлят в блатистите зони на Флорида

  • 18 август 2022 21:46

  • 9471
  • 2
Стопани на питони масово ги изхвърлят в блатистите зони на Флорида
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Питоните стават все по-голям проблем във Флорида. Изпуснати или изхвърлени бирмански питони са се превърнали в напаст за повечето животински видове, които обитават националния парк Евърглейдс. Налага се да бъдат отстранявани ръчно.

Енрике Галан често обикаля по тъмно из влажните зони на природния парк Евърглейдс в преследване на бирмански питони, които са активни нощем. Никой не знае как точно южноазиатските влечуги са попаднали в блатистата зона на Флорида, но условията са се оказали идеални за бързото им разпространение и почти толкова бързото изчезване на местни птици и бозайници, с които те се хранят, съобщава БНТ.

Кой контролира отглеждането на змии в домашни условия?

"Хубаво е, че хващаме малки. Ясно е, че много хора обичат да хващат „чудовищни змии", но „чудовищната змия" вече е причинила много щети. Това е превантивна мярка. Хванахме го, преди да има шанса да порасне, да стане голям и да изяде толкова много животни", каза Енрике Галан.

Енрике и много други ловци на питони са преминали обучение при Том Рахил. Преди 15 години той създава асоциация за подпомагане на ветерани от войната, които усвояват тънкостите при издирването и хващането на бирмански питони.

"Питоните имат изключително лошо въздействие върху околната среда тук. Това е съвсем ясно. В райони, където преди имаше хиляди животни, сега е зловещо тихо. Пусто е", казва Том Рахил.

Обикаляйки блатистите зони ловците внимават да не станат жертва на алигаторите, които се спотайват в растителността. Но понякога самите алигатори са атакувани от големи питони с дължина над три метра.

"Хората си мислят, че може просто да пуснете животно, на което не му е мястото някъде и че няма да има никакви последствия. Те си казват: „О, какво ще направи една змия?" Но ако много хора започнат да пускат своите домашни любимци змии, просто ще предизвикат катастрофа, без да си дават сметка за това", казва Галан.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9471 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Изкормвач

2022.08.19 | 00:00

2
Пауле ма.ша та бодна в задния двор и ще станеш баш модел.
Сашо

2022.08.18 | 23:58

1
Бегай ма девер!

Добави коментар

Водещи новини