Министърът на отбраната на САЩ обеща военно обучение и подкрепа за балтийските държави

  • 10 август 2022 18:33

  • 338
  • 5
Министърът на отбраната на САЩ обеща военно обучение и подкрепа за балтийските държави
© Getty Images

Съединените щати ще провеждат повече военни учения с балтийски държави като Латвия, и ще се стремят да осигурят засилено обучение, заяви днес американският министър на отбраната Лойд Остин, предаде Асошиейтед прес. Той заяви, че при нужда САЩ ще изпратят допълнителни войски, за да укрепят защитата на региона срещу всяка възможна опасност, идваща от Русия.

На пресконференция с латвийския министър на отбраната Артис Пабрикс Остин заяви, че плановете за продължителна ротация на военни сили в Балтика, вероятно ще включват използването на войници от американските бригади в Румъния, както и от други части на Европа. "Можем да прехвърлим тук също обаче и сили от САЩ", допълни той.

Остин е първият американски министър на отбрана, който посещава Латвия от три десетилетия насам, подчертавайки нарастващото значение на балтийските държави, разположени на западната граница на Русия. Балтийските страни наблюдават руската инвазия в Украйна и се страхуват от това, че може да станат следващата жертва на агресия от страна на Москва. Пентагонът уточни, че последният американски министър на отбраната, посетил Латвия, е Уилям Пери - през 1995 г.

Пабрикс заяви пред репортерите, че сред неговите основни приоритети е осигуряването на повече американски военни инструктор и отбеляза, че за да защитават страната си, латвийските войници се нуждаят от базисно обучение. Той допълни, че Латвия се нуждае също от допълнителна финансова помощ от САЩ, за да купи ново военно оборудване и да засили въздушната и бреговата си охрана.

Драги: Засилването на военното присъствие на САЩ в Европа не е военна ескалация от страна на НАТО

По време на двудневните срещи в балтийската столица, само на няколко часа път с кола от руската граница, Остин многократно потвърди ангажимента на САЩ да помогне на региона да се защити. Вчера той се срещна с американски военнослужещи, включително с членове на бригадата за подпомагане на силите за сигурност, която осигурява обучението на съюзническите войски. Остин заяви днес, че ще се стреми да запази използването на тези бригади и занапред в Балтийския регион.

Преди пресконференцията Остин посети военното летище "Лиелварде", където той и Пабрикс се срещнаха с американски и латвийски военнослужещи. В хангар, в дъното на който се виждаше хеликоптер "Блек хок", Пабрикс заяви решително пред американския министър и пред военнослужещите: "Ако нещо се случи на границата, ние сме готови да умрем". Ако нещо се случи... и суверенната територия на Латвия е под въпрос или се оспорва, ние ще бъдем тук, за да работим с нашите партньори", увери на свой ред Остин латвийския си колега и войниците.

Премиерът на Латвия Артурс Кришянис Каринш заяви, че страната работи от в тясно сътрудничество със САЩ и увеличава бюджета си отбрана в отговор на очертаващата се руска заплаха.

Посещението на Остин се осъществява, докато войната на Русия в Украйна се води вече шести месец, като Москва продължава да бележи бавен, но увеличаващ се напредък, при все че се сблъсква с все повече контраатаки от страна на украинските сили в окупираните от Русия райони в Южна Украйна. Киев води боеве също за удържане на силите на Кремъл в индустриалния регион Донбас, в Източна Украйна, допълва БТА.

Весела Найденова
338 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.08.11 | 11:49

5
АКО ГИ ОБУЧИ КАТО УКРАИНЦИТЕ,ДУПЕ ДА ИМ Е ЯКО

2022.08.11 | 11:48

4
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ

2022.08.10 | 20:29

3
БЛЯК МЪНКО
Болгара

2022.08.10 | 19:57

2
Тези амирикански педала са най страхливите.
Сър Патлаждан

2022.08.10 | 18:44

1
Обещавам компири, патладжани и посинелос доматос на сички укропитеци, барабар с балтикопитеците!

Добави коментар

Водещи новини