Байдън огледа щетите от наводненията в щата Кентъки и обеща повече помощ от федералната власт

  • 09 август 2022 20:56

  • 1025
  • 2
Байдън огледа щетите от наводненията в щата Кентъки и обеща повече помощ от федералната власт
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Съединените щати Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в и неговата съпруга Джил Байдън видяха с очите си какви са щетите от смъртоносните и опустошителни бури, довели до най-тежките наводнения в историята на Кентъки. Те посетиха щата, за да се срещнат със семействата и хората, притекли се първи на помощ на бедстващите, съобщи Асошиейтед прес.

Най-малко 37 души загинаха в потопа миналия месец. Губернаторът на Кентъки Анди Бишиър заяви пред Байдън, че властите очакват да добавят поне още един смъртен случай към общия брой на загиналите. Националната метеорологична служба на САЩ заяви в неделя, че наводненията остават заплаха, предупреждавайки за нови гръмотевични бури до четвъртък.

Байдън каза, че държавата е длъжна да помогне на всички свои граждани и заяви, че федералното правителство ще оказва подкрепа, докато жителите не си стъпят на краката. Докато американският президент говореше, зад него се виждаше едноетажна къща, която бурята беше изтръгнала от земята и изтласкала встрани.

При пристигането си в източната част на Кентъки Джо и Джил Байдън бяха посрещнати от губернатор Бишиър и неговата съпруга. Те веднага заминаха за окръг Бретит, за да огледат опустошителните последици от бурите, като по пътя спряха на мястото, където училищен автобус, носен от придошлите води, се е блъснал в частично разрушена сграда. Губернатор Бишиър заяви, че наводнението "не прилича на нищо, което сме виждали досега" в щата и отдаде дължимото на американския президент за бързото одобрение на федералната помощ. Той похвали и спасителите за това, че са направили всички възможно, за да се справят със ситуацията. 

Присъствайки на брифинг, посветен на последиците от наводненията, с участието на представители на службите, притекли се първи на помощ на пострадалите, и със специалисти по възстановяването в началното училище "Мари Робъртс" в Лост Крийк, Байдън заяви пред делегация от лидери на Кентъки, че ще направи всичко необходимо, за да помогне.

15 трупа оставиха наводненията в Кентъки

"Обещавам ви, ако е законно ще го направим", каза американският президент. "А ако не е законно, ще намерим начин как да променим закона", допълни той, говорейки за начините за оказване на помощ на пострадалите.

Байдън подчерта, че политиката няма място в такива моменти, отбелязвайки своите чести политически сблъсъци с лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл, който е от Кентъки. "Ние постоянно водим битки по различни въпроси,  но когато помагаме на жителите на щата Кентъки да се възстановят всички сме един отбор", каза Байдън.

Увеличава се броят на жертвите на наводненията в Кентъки

Визитата на Байдън в Кентъки е втората там след встъпването му в длъжност миналата година. Преди това той посети щата през декември, когато торнадо отне там живота на 77 души и оставяйки опустошителни следи след себе си.

Байдън разшири федералната помощ при бедствия за Кентъки, гарантирайки, че федералното правителство ще покрие всички разходи за отстраняването на отломките, както и за други спешни мерки, допълва БТА.

Федерална агенция за управление при извънредни ситуации е предоставила помощи в размер на повече от 3,1 милиона американски долара, а стотици спасители са били изпратени, за да помагат, заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

"Наводненията в Кентъки и екстремните метеорологични условия в цялата страна са поредното напомняне за засилващото се и ускоряващо въздействие на климатичните промени и за спешната нужда да се инвестира в повишаване на способността на нашите общини да устояват по-добре на тези промени", допълни Жан-Пиер.

Весела Найденова
1025 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.10 | 09:10

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИИИИ
Джо Байдън

2022.08.09 | 21:03

1
Пари за Украйна?!

Добави коментар

Водещи новини