Огнен ад в Калифорния и Монтана

  • 01 август 2022 06:42

  • 657
  • 3
Огнен ад в Калифорния и Монтана
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Горският пожар в Калифорния се разрасна до най-големия, който щатът е виждал досега тази година, а екипите за гасене на пожари се подготвяха за гръмотевични бури и поривисти сухи ветрове, съобщи АП.

Пожарът "Маккини" гори неконтролируемо в националната гора "Кламат" в Северна Калифорния, близо до границата с Орегон, а очакваните гръмотевични бури са голямо притеснение, заяви говорителят на Горската служба на САЩ Адриен Фрийман.

"Горските райони са толкова сухи и могат да пламнат от мълниите", каза Фрийман. "Тези гръмотевични клетки са придружени от поривисти хаотични ветрове, които могат да разнесат огъня във всички посоки", посочи Адриен Фрийман.

До неделя вечерта пожарът се разрасна и достигна повече от 80 кв. мили (207 кв. км), само два дни след като избухна в предимно ненаселен район на окръг Сискию. На най-малко 2000 души беше наредено да се евакуират. Причината за пожара се разследва.

Хиляди евакуирани заради горските пожари в Калифорния

Междувременно в северозападната част на Монтана пожарът в Елмо се разрасна на повече от 17 кв. км в рамките на няколко мили от град Елмо. Екипите работят по краищата на пожара в неделя, а самолетите се очаква да продължат да гасят вода , за да забавят развитието на пожара, каза Сара Раус, говорител на междуведомствения екип, натоварен с пожара. По думите й се очакват високи температури и непостоянни ветрове.

На около 200 мили на юг жителите на щата Айдахо остават под заповед за евакуация, тъй като пожарът "Муз" в националната гора "Салмон".

На Хавайските острови пожарни екипи и хеликоптери се борят с пламъците в събота вечерта в Мауи близо до залива Пая. Агенцията за управление на извънредните ситуации в окръг Мауи съобщи, че пожарът в храстите е овладян на 90%, но през по-голямата част от неделя е в сила предупреждение червен флаг.

Последвайте канала на

Калина Христова
657 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.08.01 | 12:28

3
Мы русские...с нами бог! Мы разбием это лгбт войска.

2022.08.01 | 09:56

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ
Росен

2022.08.01 | 07:22

1
Що ли не ми е мъчно.!!

Добави коментар

Водещи новини