Папата отслужи меса на стадион в Канада, на която призова за прекратяване на насилието

  • 26 юли 2022 21:55

  • 997
  • 3
Папата отслужи меса на стадион в Канада, на която призова за прекратяване на насилието
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март отслужи днес меса на футболен стадион в канадския град Едмънтън, в която се включиха десетки хиляди вярващи, съобщи БТА.

Богослужението е част от проявите на Светия отец в рамките на пътуването му в Канада, което има за цел подобряване на отношенията с коренното население на страната.

Близо 50 000 души дойдоха на службата, въпреки че много седалки останаха празни на "Стадиона на Британската общност", който е с капацитет от 65 000 души.

Папа Франциск се извини за съучастието на Католическата църква в политиката на Канада за асимилация на коренното население

В своята проповед Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март призова за промяна и за "бъдеще, в което историята на насилието и маргинализацията, преживени от нашите братя и сестри от коренното население, никога да не се повтаря".

Светият отец отправи този си призив ден след като се извини на коренното население на страната, включващо индианците, метисите и инуитите, за съучастието на Католическата църква в политиката на Канада за асимилация на това население и престъпленията, извършени срещу деца от тези общности в католически пансиони.

Мрежата от пансиони, създадена от държавата и управлявана от Църквата, е имала за цел да приспособи и да интегрира децата в християнското общество. На практика обаче децата там са били подложени на насилие, сексуални посегателства, глад и болести. Стотици деца от коренното население са починали в тези институции.

От 80-те години на 19 век близо 150 000 деца от коренното население са били отнети от семействата им и настанени в пансионите, като последните такива институции са затворени чак през 1996 г.

Откриването на стотици необозначени гробове на деца на територията на тези пансиони през май миналата година предизвика възмущение по света, макар изчезването на деца от коренното население да се дискутира в Канада от години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
997 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.07.27 | 09:54

3
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИИ

2022.07.27 | 00:17

2
Ами да обесят Трюдо и ще настане мир.
Да си ходи...

2022.07.27 | 00:04

1
Добре постъпи тук, този виден любител на нацисти/фашисти... НО след фиаското му с Азов/Кракен/Айдар - каквото и да каже е.... Да запазим добрия тон и да речем - След Дъжд Качулка :) "Крайно време е, а след фиаското с батальона Азов, си е направо належащо... Като се предадоха, руснаците ги събличат и им снимат нацистките татуировки, Папата разправяше какви герои били... Те със Св*ас*ти*ки и портрети/цитати на/с Хи*тл*ер, но били герои... Ужас просто... А най-парадоксалното е, че точно този Папа, от началото се обяви против две неща: Първо - след фиаското на Папа Ратцингер, да премахне всички кардинали, които именно като него, са имали нещо общо с нацистка Германия. Второ - да премахне педофилията сред кардиналите, която беше бум при скандалите, при предшественика му... Нито едното не направи Франциск, а даже и се засилиха скандалите..."

Добави коментар

Водещи новини