Камарата на представителите на САЩ одобри закон, който създава пречка пред продажбата на F-16 на Турция

  • 15 юли 2022 15:22

  • 1389
  • 2
Камарата на представителите на САЩ одобри закон, който създава пречка пред продажбата на F-16 на Турция
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Камарата на представителите на САЩ одобри в четвъртък закон, който ще създаде нова пречка пред плановете на президента Джо Байдън за продажба на изтребители F-16 на Турция, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Камарата на представителите одобри мярката, предложена от Франк Палоун и Крис Папас от Демократическата партия, като поправка към годишния Закон за националната отбрана, с 244 срещу 179 гласа. 

Поправката ще забрани на Съединените щати да продадат или прехвърлят самолетите на Турция, освен ако администрацията не удостовери, че това е от съществено значение за националната сигурност на САЩ и не включи описание на предприети конкретни стъпки, които да гарантират, че самолетите няма да бъдат използвани за многократни неразрешени прелитания над Гърция.

Сенатът също трябва да одобри своя версия на закона за националната отбрана. След това законодателите трябва да постигнат компромисен вариант на законодателството, което разрешава над 800 млрд. долара разходи за отбрана, преди да гласуват отново за това по-късно тази година, пояснява агенцията.

Гърция лобира за блокиране на доставките на американски F-16 за Турция

Много американски законодатели се разгневиха на Анкара след придобиването през 2019 г. на система за противоракетна отбрана руско производство, което предизвика американски санкции, както и отстраняването на Турция от програмата за изтребители F-35, припомня Ройтерс.

Все по-авторитарното управление на турския президент Реджеп Ердоган и подкопаването на свободите на журналисти, адвокати и правозащитници също накараха мнозина във Вашингтон да се обявят против продажбата на оръжия на Турция.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1389 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.07.16 | 10:18

2
КРАЙНО ВРЕМЕ Е РУСИЯ ДА ЗАПОЧНЕ ДОСТАВКА НА ''ОТБРАНИТЕЛНО ОРЪЖИЕ'' ЗА ИРА, ЕТА, ШОТЛАНДИЯ, ИНДИАНЦИТЕ В АМЕРИКА И ВСИЧКИ КОИТО ИСКАТ ДА СЕ ОТЪРВАТ ОТ АНГЛОСАКСОНСКИТЕ КРАВОЛОЦИ!
d

2022.07.15 | 17:07

1
Екстра

Добави коментар

Водещи новини