Аварийният план на ЕС за зимата - до 19 градуса в офиси и магазини

  • 14 юли 2022 08:57

  • 647
  • 4
Аварийният план на ЕС за зимата - до 19 градуса в офиси и магазини
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Предприятията и потребителите в Европейския съюз могат да бъдат изправени пред драстични мерки за пестене на енергия в условията на задаващата се газова криза. Европейската комисия готви план за действие при извънредни ситуации, включително пълно спиране на газовите доставки от Русия.

Проектът на Европейската комисия, с който разполага DPA предвижда от есента обществените сгради, офисите и търговските обекти да се отопляват до максимум 19 градуса. Това бе могло да намали с една трета последиците при внезапно прекъсване на доставките, пише Der Standard.

В документа се посочва, че вече съществува значителен риск Русия да спре напълно доставките на газ за Европа през тази година.

Премиерът на Чехия каза, че новите санкции на ЕС срещу Русия няма да включват ограничаване на доставките на руски газ

В доклада се казва, че и компаниите, които могат да заменят газа, трябва и да намалят потреблението си. Целта е да се защитят отраслите, които са особено важни за веригите за доставки и конкурентоспособността. Домакинствата също са призовани доброволно да използват по-малко енергия. "Сега всеки трябва да пести гориво", пише комисията.

Проектодокументът предвижда в случай на недостиг на газ домакинствата и болниците, да получат приоритет. Въпреки това, ако производството на електроенергия е изложено на риск, държавите могат да възложат на газови електроцентрали да доставят електроенергия на определени защитени потребители.

Планът все още подлежи на промяна и се очаква да бъде официално представен следващата сряда, 20 юли.

Последвайте канала на

Калина Христова
647 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.07.14 | 12:49

4
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ

2022.07.14 | 10:05

3
ай да ни е честита промяната! нали това искахте всички, които сте влюбени в литмус-имбецила и окорения педераст!

2022.07.14 | 10:00

2
видяхте ли сега колко са загрижени за всички нас! от техните рептилски глави, ще страдаме ние! в брюксел също ли ще са такива градусите!

2022.07.14 | 09:40

1
У нас държим 20 и бездруго, 1 градус можем да смъкнем.

Добави коментар

Водещи новини