Върховният съд на САЩ ограничава правомощия на властите за контрол на въглеродните емисии

  • 30 юни 2022 21:59

  • 764
  • 3
Върховният съд на САЩ ограничава правомощия на властите за контрол на въглеродните емисии
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Върховният съд на САЩ днес наложи ограничения на правомощията на федералното правителство да приема широкообхватни разпоредби за намаляване на въглеродните емисии от електроцентралите, съобщи БТА, посочвайки, че това решение ще затрудни прилагането на плановете на президента Джо Байдън за справяне с изменението на климата.

Решението на съда, взето с 6:3 гласа, ограничава властта на Агенцията за защита на околната среда (АЗОС) да регулира емисиите на парникови газове, изпускани от електроцентралите, работещи на въглища и газ, съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух, който е важен за борбата със замърсяването. Администрацията на Байдън в момента работи по нови разпоредби.

Новите проекти за въглищни мини могат да увеличат емисиите на метан с една пета

Решението вероятно ще има последици и извън АЗОС, тъй като повдига нови правни въпроси относно всички важни решения, взети от федералните агенции. Консервативното мнозинство във Върховния съд сигнализира за продължаващ скептицизъм към разширяването на регулаторните права на федералната власт. Консервативните правни активисти отдавна се застъпват за ограничаване правомощията на АЗОС в рамките на това, което е наречено „война срещу административната държава“.

Решението ще ограничи възможността на АЗОС да издава на електроцентралите регулаторни норми, които са в подкрепа на амбициозна национална промяна в енергийната политика към възобновяеми източници. Така че решението ще затрудни администрацията на Байдън да ограничи емисиите на енергийния сектор – представляващи около една четвърт от парниковите газове в САЩ.

Делото беше съсредоточено върху разпоредбата на Тръмп за достъпна чиста енергия, целяща да наложи ограничения върху разпоредба от Закона за чистотата на въздуха, която предоставя на АЗОС правомощия да регулира емисиите от съществуващите електроцентрали.

Група американски щати, ръководени от републиканци, начело с основния производител на въглища Западна Вирджиния, поиска от съдиите да ограничат възможностите на АЗОС да регулира емисиите на парникови газове от електроцентралите по Закона за чистотата на атмосферния въздух. Другите привърженици на такива действия включват въглищни компании и индустриални групи, подкрепящи въглищата, които са сред горивата, отделящи най-много парникови газове.

Администрацията на Байдън иска американският енергиен сектор да бъде декарбонизиран до 2035 г.

Лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър, демократ, разкритикува това решение на съда, както и тези за прекратяване на признаването на конституционното право на аборт и разширяването на правата за притежаване на оръжия и ги определи като „опасно погрешни и ужасяващи решения".

Мая Йорданова
764 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.07.01 | 10:14

3
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ
Еми…

2022.07.01 | 09:42

2
Еврогейци сър! Направо джендъри сър!
Джани Родари

2022.06.30 | 22:51

1
Ще плащате за въздух, защото сте роби.

Добави коментар

Водещи новини