Нови показания взривиха защитата на Доналд Тръмп по обвиненият за размириците на Капитолия

  • 29 юни 2022 09:32

  • 980
  • 1
Нови показания взривиха защитата на Доналд Тръмп по обвиненият за размириците на Капитолия
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Непубликувани досега показания взривиха защитата на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп по обвиненията, свързани с бунта на американския Капитолий, пише френският в. "Фигаро", цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 206

Касиди Хъчинсън, помощничка на началника на канцеларията на Тръмп Марк Медоус, описа сцени и разговори, на които е станала свидетелка. Според нея тогавашният президент Тръмп е бил прекрасно информиран за ситуацията, но въпреки това се е опитал да се присъедини към въоръжените си привърженици, насочващи се към сградата на Конгреса на САЩ.

Нейните свидетелства за разговорите ѝ с Медоус и с адвоката на Тръмп - Руди Джулиани премахват всякакви неясноти по въпроса доколко антуражът на Тръмп е бил информиран за потенциално взривоопасния характер на ситуацията. Четири дни по-рано Джулиани ѝ е казал, че Тръмп ще бъде при привържениците си, които ще се насочат към Капитолия.

Касиди Хъчинсън

Хъчинсън си спомня също, че в разговорите са били споменати имена на две крайнодесни групи, "Прауд бойз" и "Оат кийпърс", много членове на които бяха арестувани и обвинени в заговор.

Тръмп е искал и да се махнат детекторите за метал от мястото на митинга, на който той говори пред поддръжниците си. Той изразил недоволство, че някои от тях няма да искат да минат през детекторите, защото носят оръжия, пише в. "Айриш таймс". "Махнете скапаните детектори за метал. Пуснете моите хора. Оттук могат да се насочат към Капитолия. Пуснете хората. Махнете скапаните детектори за метал", заявил Тръмп в разговор, който Хъчинсън е чула, намирайки се в близост.

Тогавашният президент на САЩ е нападнал ръководителя на охраната си Робърт Енгъл, който не му е разрешил да отиде при събралите се пред Капитолия негови поддръжници, пише френският в. "Монд". "Сигурността не е гарантирана. Връщаме се", е казал шефът на охраната.

"Аз съм скапаният президент, отведете ме на Капитолия!", наредил в отговор Тръмп, опитвайки се да получи контрол над волана на президентската лимузина. Когато Енгъл го хванал за ръката, за да му попречи, президентът хванал началника на охраната си за врата, разказа Касиди Хъчинсън, преразказвайки чутото от намиралия се в лимузината Антъни Орнато, началник на операциите в администрацията на Тръмп.

След връщането си в Белия дом Тръмп хвърлил обяда си по стената.

Показанията на Хъчинсън сочат, че Тръмп не е наред. Въпросът е дали гласоподавателите ще се вслушат, пише в. "Вашингтон пост", като припомня, че експрезидентът има всички шансове да бъде един от кандидатите - и може дори да е фаворит - на президентските избори през 2024 година.

Гласоподавателите си спомнят в розови краски времето с по-ниска инфлация и по-ниски цени на бензина. Но показанията на Хъчинсън демонстрираха колко опасно е в Белия дом да стои мегаломан, подчертава изданието.

За съжаление, може да се окаже, че недостатъчен брой американци обръщат внимание на тези свидетелски показания. Републиканските гласоподаватели остават запленени от Тръмп и безпочвените му конспиративни теории, а представителите на Републиканската партия се страхуват да направят каквото и да било, което може да им навлече гнева му.

Избирателите може да искат да изпратят съобщение за недоволството си от статуквото. Но инфлацията ще премине, заплатите ще се повишат и веригите за доставки ще се адаптират. Последствията от евентуално повторно овластяване на една неуравновесена личност, след като Тръмп не е понесъл сериозни последици за опит за сваляне на демократичния ред, може да са завинаги, пише американското издание.

Доналд Тръмп: Искат да ме спрат от вота за президент през 2024 г.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
980 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.29 | 10:26

1
рашистка кypвичка беше доналда.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини