САЩ повдигнаха обвинения на руски депутат и двама негови сътрудници за прикрита пропаганда

  • 15 април 2022 06:45

  • 1116
  • 7
САЩ повдигнаха обвинения на руски депутат и двама негови сътрудници за прикрита пропаганда
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Руски законодател и двама негови сътрудници са провеждали прикрита пропагандна кампания, целяща спечелване на подкрепата на правителството на САЩ за дневния ред на  външната политика на Русия, включително за действията й срещу Украйна, се казва в обвинителния акт, чийто текст беше разпространен от министерството на правосъдието, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10657

Действията на обвинените са били част от по-широка цел на руското правителство да повлияе на общественото мнение в своя полза, да посее раздор в американските институции и да вбие клин между САЩ и европейските им съюзници.

Според прокуратурата, стремежът на обвинените е бил да привлекат американски и европейски политически служители, включително членове на Конгреса на САЩ, както и да влизат в САЩ под фалшив претекст, за да участват в срещи.

Законодателят е 59-годишният Александър Бабаков. В обвинителния акт той е описан като високопоставен руски правителствен служител от партията на руския президент Владимир Путин, който понастоящем е зам.-председател на Държавната дума, долната камара на руския парламент.

На двама от неговите служители – 52-годишният Александър Воробьов, и 58-годишният Михаил Плисюк, също са повдигнати обвинения във федералния съд в Манхатън.

Тримата са базирани в Русия и остават на свобода, казаха още властите. Те са обвинени в заговор да накарат американски гражданин да действа като чуждестранен агент за Русия и руски служители, без да са уведомили за това Държавния департамент; в заговор да избегнат американски санкции и в заговор за визови измами.

„Днешният обвинителен акт показва, че незаконните действия на Русия срещу Украйна се простират отвъд бойното поле, тъй като политически влиятелни лица, които са под контрола на Русия, са заговорничили да насочват геополитическа промяна в полза на Русия чрез подмолни и незаконни средства в САЩ и другаде на Запад, посочи прокурор Деймиън Уилямс в изявление.

Такава злонамерена чужда намеса ще бъде разкрита и ще въздадем правосъдие на извършителите й, подчерта Уилямс.

Делото е част от съгласувани действия на министерството на правосъдието на САЩ за законови действия срещу Русия. През последните седмици бяха оповестени дело срещу олигарх, обвинен в нарушения на санкциите, друго - магнат, обвинен в незаконни дарения за кампания, а сега – за подмолни усилия да се повлияе на общественото мнение в САЩ чрез разпространяване на пропаганда.

Зеленски към украинците: Трябва да сте горди

На фона на войната на Русия в Украйна министерството на правосъдието на САЩ създаде и работна група за привеждане в действие на санкциите, наложени на руски физически лица за техни нарушения.

В обвинителния акт пише, че Бабаков, Воробьов и Плисюк са направили опит да достигнат до институциите на властта във Вашингтон. Те са обвинени, че са влезли в контакт с поне един член на Конгреса преди пет години и са му предложили безплатно пътуване за конференция в Ялта, която те и техни сътрудници организирали и популяризирали.

Конференцията трябвало да е в подкрепа на Сергей Аксьонов – назначеният от Кремъл ръководител на Крим, който е санкциониран от американското правителство заради политиката си, заплашваща суверенитета на Украйна. Конгресменът, който не е посочен поименно в обвинителния акт, отклонил предложението. 

1116 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2022.04.15 | 22:48

7
КАКВОТО ПОВИКАЛО – ТАКОВА СЕ ОБАДИЛО !!! ПУТИН СИ ГО ТЪРСЕШЕ, И ЩЕ МУ ГО НАЧУКАТ !!!

2022.04.15 | 09:23

6
Норвежкият социолог и математик Йохан Галтунг,прогнозирал разпада на СССР,прогнозира и разпада на САЩ до 2025 г.
аь

2022.04.15 | 09:03

5
Браво на руснаците използват методите на янките. Така и трябва краварите вън от световната сцена

2022.04.15 | 08:48

4
Пропаганда в Блядистан не думай там демокрацията е на почит

2022.04.15 | 08:43

3
Кухи простотии. Под това обвинение може да попадне всяка дума която не шзнася на някого :)

2022.04.15 | 08:27

2
Нeлепо, това е работата на всеки депутат или политик.

2022.04.15 | 07:20

1
Прости бедни ватенки

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини