НАТО очаква тежки сражения в Донбас

  • 05 април 2022 16:18

  • 1591
  • 5
НАТО очаква тежки сражения в Донбас
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди днес, че макар украинските военни да карат Русия да промени военните си планове, Москва не се отказва от целите си в Украйна и след няколко седмици може да се очакват тежки сражения за пълното завземане на Донбас.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13590

По думите му тези седмици ще бъдат използвани за прегрупиране, презареждане и подмяна на състава на руските въоръжени сили.

"През това време е важно съюзниците да осигурят още подкрепа за Украйна", заяви Столтенберг.

Киев: Русия подготвя офанзива в Югоизточна Украйна

В северната част на Украйна руснаците се провалиха, целта беше завземането на Киев за дни, изтъкна генералният секретар. Той изрази очакване на предстоящото тази седмица двудневно заседание на външните министри от НАТО в Брюксел да бъдат обсъдени възможностите за допълнителна подкрепа за украинците.

Според него вероятно ще бъдат осигурени още противотанково въоръжение и средства за противовъздушна отбрана. "Трябва да продължим с оказването на огромен натиск над руския президент Владимир Путин", посочи генералният секретар.

Столтенберг се позова на данни от различни източници, които доказват, че зверствата в Украйна са извършени там, където руските сили са имали контрол. Той изрази опасение, че още подобни картини ще бъдат видени и още масови гробове ще бъдат открити, след като украинските сили получат достъп до тези места.

"Това е непоносима жестокост, каквато Европа не е виждала от много десетилетия. Взимането на прицел и убийството на цивилни е военно престъпление", заяви Столтенберг. Путин е отговорен, той избра да води тази война, носи отговорност за жестокостите, за жертвите и останалите поражения в Украйна. Нашата отговорност е да подкрепим украинците, както правим от години, добави той.

"Действията на Русия създават заплаха за всеки от нас. НАТО има отговорността да не допуска конфликтът да излезе от границите на Украйна, иначе ще има още повече смърт и разруха. Никога няма да признаем незаконно завзети украински територии", заяви Столтенберг.

"Това е непоносима жестокост, каквато Европа не е виждала от много десетилетия. Да поставиш на прицел и да избиваш цивилни е военно престъпление", заяви Столтенберг. "Всички факти трябва да бъдат изяснени и всички отговорни за тези зверства трябва да бъдат изправени пред правосъдието. Съюзниците от НАТО подкрепят разследване с участието на ООН и на Международния наказателен съд. В идните седмици очакваме Русия да продължи военния натиск в източна и южна посока в Украйна, да се опита да превземе целия Донбас и да създаде сухопътна връзка с окупирания Крим", допълни той.

Той каза още, че украинският президент Володимир Зеленски и украинците трябва да преценят какви условия приемат за сключване на мирно споразумение. Столтенберг добави, че обстановката на бойното поле влияе на преговорите с Москва.

Генералният секретар изрази очакване на заседанието на министрите да бъдат взети решения за подкрепа на партньорите на НАТО, които са уязвими на руските заплахи и опити за намеса, сред които посочи Грузия и Босна и Херцеговина.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1591 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.04.06 | 09:43

5
ЯЖТЕ МИ ХУУУУЯ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИИ

2022.04.06 | 02:48

4
ПУТИН ДА НЕ ОБВИНЯВА ГЕНЕРАЛИТЕ ! ПУТИН ДА БЕШЕ РАЗЛИСТИЛ ИСТОРИЯТА ! АМА НЕ, ЗЯПНАЛ ДА ГЛЪТНЕ СВЕТА ! ЩЕ МУ ПРИСЕДНЕ !

2022.04.05 | 16:48

1
Колко ли невинни ще умрат заради НАТО още ?

2022.04.06 | 02:47

3
НАТО ти варди задника и кратуната

2022.04.06 | 02:46

2
УКРАЙНА Е БУФЕРЪТ, КОЙТО ПАЗИ АГРЕСОРА ПУТИН ДАЛЕЧ ОТ ЕВРОПА ! ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА Е СПАСЕНИЕ ЗА НАС ! ПУТИН ЗАСЕЛВА РУСНАЦИ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО, ЗА ДА ГО ОКУПИРА ! ПУТИН ДАЛЕЧ ОТ КРИМ – СВОБОДНО ЧЕРНО МОРЕ !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини