САЩ са тествали хиперзвукова ракета в средата на март

  • 05 април 2022 12:26

  • 2068
  • 0
САЩ са тествали хиперзвукова ракета в средата на март
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

САЩ са тествали хиперзвукова ракета в средата на март, но две седмици не са съобщавали за това, за да избегнат ескалацията на напрежението с Русия.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6623

Това е казал  представител на американското министерство на отбраната, цитиран от Си Ен Ен. Тестът е бил проведен, когато Байдън се е готвел да замине за Европа, за да участва в срещата на НАТО и да направи посещение в Полша. Хиперзвуковата ракета ХАУК (HAWC - Hypersonic Air-Breathing Concept) е била изстреляна от бомбардировач Б-52 в района на западното крайбрежие на САЩ. Това е първият тест на версията на системата, разработена от "Локхийд Мартин". Свръхзвуковият турбореактивен двигател на ракетата ѝ позволява да развие скорост от 5 и повече Маха.  

Американският представител не разкри много подробности, но отбеляза, че ракетата е летяла на височина от над 20 километра и е изминала повече от 480 километра. Със скоростта си от около 6200 километра в час тя се вписва в долната граница на хиперзвуковия диапазон, но въпреки това разстоянието от близо 500 километра е изминато за по-малко от 5 минути.

Русия обяви, че е изстреляла по Украйна ракети "Калибър" и "Кинжал"

Тестът е проведен малко след като Русия съобщи, че е използвала в Украйна хиперзвукова ракета,, за да разруши оръжеен склад в западната част на страната. Американските власти омаловажиха значението на руската хиперзвукова ракета „Кинжал“. Министърът на отбраната Лойд Остин каза, че според него това оръжие „няма да промени играта“. Ден след това говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че е трудно да се разбере какво точно е обосновало изстрелването на руския "Кинжал", имайки предвид, че той бил насочен срещу стационарна складова база. „Това е доста сериозно оръжие, за да се използва срещу подобна цел“, каза Кърби. 

Тестът, който САЩ са извършили, е второто успешно изпитание на ракета ХАУК и първото с версията на „Локхийд Мартин“.  През септември военновъздушните сили проведоха тест на хиперзвукова ракета, произведена от "Рейтиън" със свръхзвуков турбореактивен двигател, разработен от компанията "Нортроп Груман". Макар че не бяха оповестени много подробности от тестовото изстрелване, военни казаха, че тестът е бил успешен и първоначално заложените цели са били постигнати. 

 След успешните изпитания на хиперзвукови оръжия, които Русия и Китай проведоха през последните месеци, САЩ отново наблегнаха на разработването на хиперзвукови оръжия, отбелязва БТА, цитирайки Си Ен Ен. Правителството на Байдън е поиска в бюджета за отбрана за следващата година да бъдат отделени 7,2 милиарда долара за оръжия с голям обсег, включително и хиперзвукови ракети. 

Филип Епитропов
2068 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини