Инфлацията е проблем №1 в САЩ

  • 30 март 2022 10:35

  • 625
  • 4
Инфлацията е проблем №1 в САЩ
© Pixabay

Според проучване на „Галъп“ нарастващите цени в САЩ са проблем №1 и подкопават доверието в икономиката като цяло. За последните 12 месеца - до февруари, цените в страната са се повишили със 7,9%. Това е най-високото ниво на инфлация от 40 години насам.

17% от американците наричат инфлацията „най-важният проблем на нацията“, пояснява БНР.

Разбираемо е възходящите цени да притесняват най-вече хората с ниски доходи. Те са 63%. Тези, които имат доходи от 100 000 нагоре, също имат притеснения, но те са 58%. Има разлика в отношението към инфлацията обаче не само в зависимост от материалното състояние, а и спрямо политическата  ориентация.

79% от привържениците на републиканците са сериозно притеснени от високите цени срещу 35 процента от демократите.

Според Лидия Саад, директор на социалните изследвания в „Галъп“, хората все повече отговарят на икономическите въпроси по различен начин, когато тяхната партия контролира Белия дом.

Администрацията на президента Байдън първоначално очакваше инфлацията да бъде за кратко и да  намалее. Но както изглежда това не се случва и Белият дом премина към аргумента, че покачващите се цени са глобален феномен, който се изостря от инвазията на Русия в Украйна.

Борсите в Европа закриха в червено заради цените на петрола и инфлацията

Анализаторите коментират, че може би е така, но едва ли това е пълната истина, след като инфлацията в Съединените щати се оказва по-висока от тази в много от другите развити икономики в световен мащаб.

Последвайте канала на

Десислава Станева
625 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Петров

2022.03.30 | 22:54

4
Независимо от това западните народи са подведени да вярват, че техните „жертви си заслужават“, стига „Путин да бъде отстранен от власт“, ​​както им се промива мозъкът, за да очакват „неизбежното“, може да послужи за целта за успокояване на все по-неспокойните маси, докато техните икономики се сриват в още по-дълбока криза в резултат на геоикономическия ход на руския лидер, който изисква те да плащат за енергията му с рубли. Казано по друг начин, публичното призоваване за смяна на режима срещу президента Путин не е нищо повече от най-драматичният и може би отчаян опит досега на водения от САЩ Запад да даде на западните маси фалшива надежда за предстояща „победа“ в Новата студена война, така че те да не мислят да се обърнат срещу елита си.

2022.03.30 | 17:11

3
Vоля Zа Победу!

2022.03.30 | 11:19

2
Доларът удря дъното!

2022.03.30 | 10:44

1
Аз си мислех, че само Ердоган и Мадуро са некъдърни икономисти, Байдън явно е в тяхната компания.

Добави коментар

Водещи новини