Антъни Блинкън: Рискът от руски военни действия в Украйна е висок

  • 13 февруари 2022 07:27

  • 835
  • 2
Антъни Блинкън: Рискът от руски военни действия в Украйна е висок
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Рискът Русия да предприеме военни действия в Украйна е достатъчно висок и оправдава изтеглянето на голяма част от персонала на посолството на САЩ в Киев, което Държавният департамент обяви вчера, заяви държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14021

,,Това е разумният подход, предвид ситуацията'', подчерта Блинкън на пресконференция в Хонолулу след среща с външните министри на Япония и Южна Корея.

САЩ обмислят изпращането на още войски в Източна Европа, включително и в България

Той добави, че ключови сътрудници на американското посолство остават в Украйна и продължават работата по намиране на дипломатическо решение на кризата и намаляване на напрежението.

Дипломатическото решение остава възможно. Начинът Москва да покаже, че иска да върви по този път, е прост. Тя трябва да деескалира, вместо да ескалира, поясни държавният секретар на САЩ.

Блинкън обаче предупреди, че не изключва възможността Русия да извърши провокация, която да използва за оправдание на военно нашествие в Украйна, предаде БТА.

Блинкън към Лавров: Сега е моментът Русия да изтегли войските си от границата с Украйна

Външните министри на САЩ, Южна Корея и Япония са обсъдили въпроса за заплахата, която Русия представлява не само за Украйна, "но и за целия основаващ се на правила международен ред, който от десетилетия гарантира сигурността и благополучието на жителите на този регион и на целия свят". Като съюзници на Вашингтон, Сеул и Токио "държат на защитата на този ред и освен това действат в дух на солидарност, когато се отправя предизвикателство към принципите на този ред", подчерта Блинкън.

Последвайте канала на

Владимир Василев
835 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.02.13 | 11:51

2
Параноик

2022.02.13 | 07:59

1
ДУХАИ КРАВАР

Добави коментар

Водещи новини