Предполагаем лидер на базирана в САЩ иранска опозиционна група беше изправен пред съда в Иран

  • 06 февруари 2022 16:54

  • 540
  • 0
Предполагаем лидер на базирана в САЩ иранска опозиционна група беше изправен пред съда в Иран
© gettyimages

Предполагаем лидер на военизирано крило на базирана в САЩ иранска опозиционна група днес се изправи пред съда в Иран, съобщава БТА, като се позова на иранската държавна телевизия.

Задържаният е обвинен, че през 2008 г. е организирал бомбен атентат в джамия в иранския град Шираз, при който загинаха 14 души, а ранените бяха над 200.

През 2020 г. иранските разузнавателни служби задържаха Джамшид Шармахд, който е от ирано-германски произход и е гражданин на САЩ. Според Иран той е лидер на "Тондар" - военизираното крило на опозиционната група "Кралско събрание на Иран".

Парламентът на Иран прекрати работа заради "Омикрон"

Семейството на Шармахд твърди, че той е само говорител на опозиционната организация и обвинява Иран, че го е отвлякъл в Дубай. Той е роден в американския град Глендора в щата Калифорния.

Иран е не съобщавал как е бил арестуван опозиционерът. Според иранската държавна телевизия Шармахд признал, че е поддържал контакти с деветима агенти на ФБР и ЦРУ и че за последно се е срещал с представители на службите в началото на 2020 г. Близките на Шармахд обвиниха Иран, че преди изслушването му той е бил държан 555 дни в изолация без да има повдигнати обвинения срещу него.

Докато опозиционерът беше в ареста, Иран заподозря, че той стои зад атентата от 2008 г. в джамия в град Шираз и че е планирал и други нападения в страната. Шармахд, който подкрепя възстановяването на монархията в Иран, свалена от ислямската революция през 1979 г., и преди е бил под прицела на иранските тайни служби. През 2009 г. срещу него имаше явен заговор за убийство на американска територия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
540 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини