Великобритания смята, че руска инвазия в Украйна не може да бъде спряна

  • 27 януари 2022 11:27

  • 1170
  • 3
Великобритания смята, че руска инвазия в Украйна не може да бъде спряна
© Getty Images, архив

Британският министър на отбраната Бен Уолъс е в Европа, за да участва в изграждането на план за санкции срещу Русия и подкрепа за Украйна в случай на инвазия на територията на бившата съветска република, предава BBC.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13380

Той потвърди, че скоро ще пътува и за Москва, където ще проведе разговор с руския военен министър Сергей Шойгу.

Уолъс не очаква да се стигне до дипломатически пробив. Пред BBC той коментира, че все още има шанс, че руска инвазия може да бъде спряна, но добави, че не е оптимист по въпроса.

През последната седмица Обединеното кралство предостави на Украйна 2 000 леки противотанкови оръжия и войници. Не всички съюзници в НАТО, обаче, са готови да направят същото. Уолъс се надява да успее да промени мнението им. Първа спирка в обиколката на британския министър бе Холандия, която обмисля да помогне на Украйна с бронежилетки и снайпери. Други страни изглежда не са склонни да направят същото.

Лавров: Русия ще предприеме мерки, ако не получи отговор на исканията си към Запада

Новото германско правителство, например, се съпротивлява. На съвместна пресконференция на Уолъс и немския военен министър стана ясно, че Германия смята, че доставката на оръжия в Украйна би могло да разпали конфликта с Русия.

Полските и латвийските власти критикуваха тази позиция. Въпреки отказа на Германия да достави оръжие за Украйна, от Берлин изпратиха на бившата съветска република 5 000 военни каски.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1170 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.01.27 | 13:07

3
След лъжите за оръжията на Садам, за да нахлуете в Ирак, никой не ви вярва.Русия няма да нападне Украйна, колкото и до и се иска.

2022.01.27 | 11:57

2
Великобритания е затънала в блатото!

2022.01.27 | 11:40

1
с новичок или с ковичок? помним тренировките със скафандри в лондон

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини