САЩ дадоха отговор на исканията на Русия и търсят диалог, каза Блинкън

  • 27 януари 2022 08:25

  • 1044
  • 1
САЩ дадоха отговор на исканията на Русия и търсят диалог, каза Блинкън
© Getty Images/Guliver (архив)

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че писменият отговор, който САЩ са дали днес на Русия във връзка с исканията й за сигурността, обръща внимание на руските тревоги и засяга въпросите, които безпокоят Вашингтон и неговите съюзници, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13301

Блинкън каза, че отговорът очертава сериозен дипломатически път напред, ако Москва избере подобно развитие. Според него документът съдържа принципна и прагматична оценка на руските тревоги. По думите му САЩ са готови за диалог.

Държавният секретар на САЩ: Не е подходящ момент за санкции срещу Русия

"Излагането на нещата в писмен вид е . . . добър начин да направим така, че да сме възможно най-точни, а руснаците да разберат нашите позиции, нашите идеи възможно най-ясно. Сега документът е при тях и топката е в тяхното поле", заяви той пред репортери.

Блинкън каза, че в писмения си отговор САЩ не са направили отстъпки по основните искания на Русия във връзка с Украйна и НАТО, отбелязва Асошиейтед прес.

Москва иска гаранции, че НАТО никога няма да приеме Украйна и други бивши съветски републики за членове и ще изтегли войските си от други страни от някогашния съветски блок. САЩ и техните съюзници не са склонни да приемат тези искания.

Според Блинкън американският отговор много ясно показва, че Съединените щати държат на принципите си. "Няма промяна, няма да има промяна", заяви той.

Държавният секретар на САЩ каза, че американското посолство в Киев ще остане отворено, но посъветва американците в Украйна "сериозно да обмислят напускане" на страната.

По-рано днес посолството на САЩ в Украйна призова американските граждани да обмислят незабавно напускане на страната, тъй като обстановката е "непредсказуема заради повишена заплаха от руски военни действия", припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1044 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.27 | 11:40

1
Когато жабата не е в своя гьол,да не се учуди,когато гьолът и пресъхне!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини