Авиокомпаниите в САЩ отмениха 1000 полета за Коледа заради Омикрон

  • 26 декември 2021 11:15

  • 561
  • 0
Авиокомпаниите в САЩ отмениха 1000 полета за Коледа заради Омикрон
© gettyimages

Американските авиокомпании отмениха близо 1000 полета в събота (25 декември), вторият пореден ден на масови отмяна, тъй като нарастващите инфекции с COVID-19 предизвика недостиг на пилоти и други членове на екипажа, променяйки плановете за десетки хиляди пътници през коледния уикенд, съобщава "Ройтерс".

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

Общо 957 полета за Коледа, включително вътрешни полети, бяха отменени, в сравнение с 690 на Бъдни вечер, според текущо изчисление на уебсайта за проследяване на полети FlightAware.com. Близо 2000 полета са забавени.

Очакват се още стотици отменени полети в неделя.

Коледните празници обикновено са пиково време за пътувания, но бързото разпространение на варианта Омикрон доведе до рязко увеличаване на инфекциите с COVID-19, принуждавайки авиокомпаниите да отменят полети, тъй като пилотите и екипажът трябва да бъдат поставени под карантина.

United Airlines отмени 230 полета, докато American Airlines отмени 90 полета, заявиха представители на компаниите в отделни изявления.

"Скокът на случаите на Омикрон в цялата страна тази седмица има пряко въздействие върху нашите полетни екипажи и хората, които управляват нашата операция", каза говорителят на United Мади Кинг. Тя каза, че анулиранията съставляват малка част от 4000-те среднодневни полета през празничния сезон.

"Работим усилено, за да резервираме възможно най-много хора и да ги накараме да тръгнат за празниците", каза тя.

"Луфтханза" отменя 10 процента от полетите си заради Омикрон

Зимното време и Омикрон принудиха Delta Air Lines да отмени 344 полета в събота, от около 3000 редовни полета, "след като бахя изчерпани всички възможности и ресурси за предотвратяване на тези отмяна", каза говорител на компанията, добавяйки, че въздействието вероятно ще продължи и в неделя.

" Delta Air Linesочаква повече от 300 от полетите й да бъдат отменени в неделя, 26 декември", каза говорителят. "Хората на  Delta Air Lines работят заедно денонощно, за да пренасочват и заменят самолетите и екипажите, за да отведат клиентите там, където трябва да бъдат възможно най-бързо и безопасно."

В световен мащаб данните на FlightAware показват, че малко над 2700 полета са отменени в събота и други 7049 са забавени към 17:30 EST.

Сред най-засегнатите летища в САЩ бяха Hartsfield-Jackson International в Атланта, Newark Liberty International в Ню Джърси, Los Angeles International и JFK International в Ню Йорк. Шест от 10-те глобални летища, които са най-засегнати от отмяната са китайски.

Не всички авиокомпании бяха засегнати еднакво. Говорител на Southwest Airlines каза, че няма проблеми с полетите на превозвача в събота.

Вариантът Омикрон, открит за първи път през ноември, сега представлява почти три четвърти от случаите в САЩ и цели 90 процента в някои области, като Източното крайбрежие.

Средният брой на нови случаи на коронавирус в САЩ се е увеличил с 45 процента до 179 000 на ден през последната седмица, според данни на "Ройтерс".

Докато последните изследвания показват, че Омикрон причинява по-леко заболяване и по-нисък процент на хоспитализации в сравнение с предишните варианти на COVID-19, здравните служители са предпазливи относно перспективите.

Служители на САЩ заявиха, че хората, които са напълно ваксинирани, трябва да се чувстват комфортно при пътуване за почивка.

Последвайте канала на

Калина Христова
561 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини