САЩ ще бойкотират Олимпийските игри в Пекин

  • 07 декември 2021 07:13

  • 2926
  • 3
САЩ ще бойкотират Олимпийските игри в Пекин
© Getty images

Съединените щати обявиха дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари догодина, съобщиха информационните агенции, цитирани от БНР. Мотивът е нарушаването на човешките права в Китай и по-конкретно определяният от Вашингтон "геноцид" срещу уйгурското мюсюлманско малцинство в северозападната провинция Синцзян.

"Американските атлети имат пълната ни подкрепа. Зад тях сме на 100 процента и ще ги аплодираме от вкъщи", заяви говорителката на Белия дом Джен Псаки.

Малко по-късно стана ясно и че властите в Канада проучват възможността за подобен бойкот на спортния форум. 

Байдън ще предупреди Путин за Украйна по време на разговора между двамата

Междувременно от посолството на Китай във Вашингтон определиха заявеното от Съединените щати като претенциозно действие и политическа манипулация. Говорителят на мисията каза, че решението на американската страна няма да окаже никакво влияние върху провеждането на Олимпиадата.

Международният олимпийски комитет заяви, че уважава намерението на американската страна. Говорител на МОК заяви, че присъствието на правителствени представители и дипломати е чисто политическо решение за всяко правителство, което комитетът в своя политически неутралитет напълно зачита.

Теодора Александрова
2926 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.12.07 | 08:50

3
Ако искат,проблема е техен!До гуша ни дойде от изпълненията им,които не водят до нищо довро!

2021.12.07 | 08:09

2
Да не си пускат и спортистите щом ще правят бойкот.
Айде

2021.12.07 | 07:53

1
Много важно.

Добави коментар

Водещи новини