Налагат нови санкции по "Магнитски" в следващите няколко дни

  • 06 декември 2021 09:51

  • 2690
  • 4
Налагат нови санкции по "Магнитски" в следващите няколко дни
© Getty images

В следващите няколко дни Министерството на финансите на САЩ ще обяви поредица от санкции срещу чужденци, участващи в корупция, сериозни нарушения на човешките права, задушаващи медии и подкопаващи демокрацията. Ще бъдат засегнати както правителствени и официални представители, така и частни лица, а основанията ще бъдат различни, включително по Глобалния закон "Магнитски", съобщи късно в петък "Уолстрийт джърнъл", а в неделя говорител на министерството го потвърди пред "Ройтерс".

По този начин Вашингтон иска да даде пример и да мотивира и други държави да действат по-решително. Конкретните решения за санкции ще бъдат обявени в навечерието на насрочената за 9 и 10 декември виртуална Среща за демокрацията. На нея президентът на САЩ Джо Байдън е поканил държавни и политически лидери, представители на частния бизнес, защитници на човешките права и неправителствени организации, представители на медиите, влиятелни имена в политиката, изкуствата, културата и спорта, вкл. оформящи се лидери от следващо поколение, мултилатерални институции, отговарящи за демокрацията и защитата на човешките права.

Провокира ли ни ДПС?

Сред повече от 100 поканени държави е и България, но не и Русия, Турция, Унгария, Иран, Либия, Сирия, Мянмар и др. Няма покана и за Китай, макар че в списъка на Държавния департамент е Тайван, който почти всички държави, вкл. САЩ, признават за част от Китай, макар и не под контрола на Пекин, пише Дневник.

"Финансовото министерство ще предприеме серии от санкции срещу определени лица, които участват в зловредна дейност, подкопаваща демокрацията и демократичните институции по света, включително корупция, репресии, организирана престъпност и сериозни нарушения на човешките права", заяви говорителят пред "Ройтерс".

Досега България е страната, в която САЩ са санкционирали наведнъж най-много хора и фирми - на 2 юни бяха обявени имената на Васил Божков, Илко Желязков и Делян Пеевски (в петък той положи клетва като депутат от ДПС), както и десетки компании.

Освен това министерството ще представи предложения за запушване на пробойни в законодателство и регулаторен режим, позволяващи на корумпирани лица да участват на пазара за имоти. Ще има и инициативи за повече прозрачност в корпоративните мрежи, за да не може корупцията да процъфтява и придобити по престъпен начин средства да влизат в САЩ, допълва източникът.

Администрацията на Байдън е заявявала, че ще даде приоритет на координираните международни действия, за да има ефект от такива санкции, припомня "Уолстрийт джърнъл". Изданието предполага, че сред санкционираните ще има руски олигарси, китайски официални лица, както и хора от властта в Иран, предвид честите обвинения в корупция в правителствените среди, изтезания и убийства на инакомислещи.

 

Байдън ще опита да убеди в четвъртък и петък и други държави да са по-активни в налагането на санкции. Миналия четвъртък Австралия стана поредната държава, приела закон в духа на американския "Магнитски". Други мерки, които ще се обсъждат, засягат защита правата на медиите и на свободни избори, както и подкрепа повече жени да стават лидери в политиката.

 

Вашингтон възнамерява също да ограничи износа на средства за проследяване и други технологии, които авторитарни правителства може да използват за потискане на човешките права

Даниел Фрийд, бивш помощник държавен секретар (2005-2009) и един от авторите на политиките за санкции в администрацията на Барак Обама, казва за "Уолстрийт джърнъл", че в Белия дом вярват, че борбата с корупцията е съществен елемент в усилието да се подсили демокрацията. "Очакваме действията да бъдат по-фокусирани в тази сфера, отколкото в останалите. Възможно е още държави да приемат закони като "Магнитски" или дори да създадат механизъм за координирани многостранни санкции."

 

Събитията в предварителната програма на срещата вече са в ход от 17 ноември и някои от тях са организирани съвместно с други страни като Великобритания и Нидерлндия. Темите се простират от борба с трансграничната коупция, как да се подпомагат преследвани в родината си неправителствени организации, по какъв начин да се разкрива и спира дезинформацията, какво може да направи международната общност за свободата на медиите и защита на журналисти и издатели от преследвания и съдебен тормоз.

 

След форума започва една година на действия от участвалите, вкл. за изграждане на по-широка общност от партньори в името на възраждането на демокрацията по света.

 

След консултации, координация и действия и резултати от тях в следващите месеци президентът Байдън ще е домакин на нова Среща за демокрация след около една година.

 

 

Novini.bg
2690 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ами

2021.12.06 | 16:11

4
защото се оказа, че мястото му не е там и се поправиха, за това е в парламента.
Ето

2021.12.06 | 12:23

3
Как дирижират нещата по целия свят.
тиквата

2021.12.06 | 10:07

1
свинята пеевски какво прави в парламента като е сакциониран
Нйй

2021.12.06 | 10:40

2
Защо джуджето от Ловеч не е включен по магнитски Може би защото е част от червената пасмина

Добави коментар

Водещи новини