Блинкън: САЩ и НАТО напълно подкрепят Украйна

  • 02 декември 2021 13:00

  • 954
  • 1
Блинкън: САЩ и НАТО напълно подкрепят Украйна
© Getty Images/Guliver

Съюзниците от НАТО са "непоколебимо ангажирани" да подкрепят суверенитета на Украйна, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън. Той направи изказването малко преди да се срещне с руския външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи и на фона на изостряне на напрежението между Изтока и Запада заради Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Блинкън проведе разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба, в който отново изрази тревогата на САЩ от струпването на руски войски до украинската граница, довело до заплахи за нови западни санкции срещу Москва.

Кулеба написа в Туитър, че Украйна, която се стреми към по-тесни връзки с НАТО, работи със западните страни по "цялостен пакет за възпиране, включително строги икономически санкции", с цел да бъде спряна евентуална руска агресия.

"Непоколебимият ангажимент на САЩ към териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна - това е възглед, поддържан не само от САЩ, но и от всички наши съюзници в НАТО", каза Блинкън на Кулеба по време на разговора им. "Това много, много ясно се вижда в разговорите, проведени от нас през последните дни", добави той.

В днешния разговор с Лавров в кулоарите на провежданата в Стокхолм среща на външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се очаква Блинкън лично да каже на руския външен министър, че ще последват нови санкции, ако Русия не спре да струпва войски до границата с Украйна.

НАТО: Русия ще плати висока цена, ако използва сила срещу Украйна

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
954 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ii

2021.12.02 | 13:21

1
кои сте вие?

Добави коментар

Водещи новини