Втората поправка се из*ра върху първата

  • 24 ноември 2021 16:33

  • 4100
  • 0
Втората поправка се из*ра върху първата
© Getty Images

Грешка е да смяташ, че понеже нещо се случва далеч от теб, то не те засяга – по ДВЕ основни (и още куп по-малки) причини: светът е прекалено глобален, светът е едно малко село, няма как да не те засяга; второ: ПОУКАТА. Поуката е безплатен урок, който не ти се е наложило да изстрадаш на собствения си гръб, а си получил наготово – изстрадан на чужд гръб, готов. 

Дали ще е Крим или ще е Кеноша, САЩ; дали ще е далеч в историята или днес, всичко това са уроци и, повярвай ми, засягат те. Не ти трябва само да знаеш някакви дати и датички от Втората световна война, трябва ти (основно!) да разбереш механизма зад това милиони германци да се доверят сляпо на един налудничав режим и да извършат всички тези нечовешки престъпления. 

Тази интродукция беше за вечните коментатори „мен кво ме вълнува тва?“ 

***

Един расист и убиец беше обявен за „невинен“ на другия край на света – в Кеноша, САЩ, но това живо ни интересува, защото пътят, по който те вървяха, прекалено много напомня на пътя, по който ние вървим. Дори политическите трикове нашите политици ги копират от големите играчи – било Русия, било САЩ. Например: Тръмп, знаейки, че ще загуби изборите, започна да подготвя публиката си с бръщолевене за „нечестни избори“. Същото се случи и в България (буквално преди малко), спомнете си. 

Същевременно псевдо-патриотите използват същата реторика за това, че АКО НЕ МРАЗИШ „чуждите“ и „различните“ едва ли не си предател и не-патриот. 

Заклеймяването и отклоняването на вниманието са същите. 

Затова… очите – на четири. 

***

САЩ за първи път в историята са поставени в списъка на международния тръст International IDEA като „демокрация в упадък“. 

Ето какво се случи (накратко) там в последните години: избраха си нарцистичен инфантил със силно расистки наклонности за президент – Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. Това, което той направи (освен облагодетелстването на собствените си бизнеси и роднини), беше да даде зелена светлина в главите на расистите да си кажат: моето мнение е от значение, вече не ме е срам, ще изпълзя от дупката си.

Това отключи голямото разделение, което винаги е дремело там, просто хвърли лакмуса върху обществото, разпръска го навред и всичко стана видимо. Расистите в полицията, в съдилищата, в разследващите органи, в съдебната система се активираха. Не случайно ФБР отбеляза белите супремасисти за ЗАПЛАХА НОМЕР ЕДНО за националната сигурност. 

Съдия Брус Шрьодер (съдия по делото на убиеца Кайл Ритенхаус) направи всичко възможно, за да повлияе на съдебните заседатели да обявят убиеца за невинен. Включително забрани на прокурора да нарича убитите жертви „жертви“, позволяваше на убиеца да стои зад гърба му без белезници и охрана, за да гледат заедно видеоматериали (това си е изпращане на „съобщение“ към заседателите, съгласете се), прояви още много грубости по отношение на безпристрастното водене на дело.

Съдията очевидно е от „добрите стари момчета“ на Америка – расисти до мозъка на костите си. Но той е там – в съдебната им система – и съдби и животи зависят от настроенията му. 

Ритенхаус заяви, че не е расист, въпреки че има снимки, на които позира с расистката група Proud boys и прави символ с пръсти, който означава white power – бяла сила. 

Очевидно лъже, но за да бъде взето това под внимание, трябва независим съд. Той е прекосил щатска граница преди да започне с убийствата, за което делото трябва да бъде гледано от федерален съд с федерален съдия. Това обаче не е случи. Не се случиха и още много други неща, а журито беше от предимно бели мъже. 

Описанието на престъплението му на кратко:

по време на протест срещу полицейското насилие отива в съседния щат, в град Кеноша, майка му го закарва дотам, той е на 17 години тогава (2020 г.), твърди, че много обича полицията, носи със себе си автоматично оръжие, което е незаконно за човек на неговата възраст, спречква се с хората на място (протестиращите), заплашва ги, те реагират и се опитват да го обезоръжат, той застрелва двама и ранява трети. Оръжието, с което уж е бил заплашен той, е скейтбордът на един от убитите. След това Кайл Ритенхаус минава покрай полицаите с автоматичното си оръжие и се прибира вкъщи. 

Протестът (чети внимателно) е заради по-ранна стрелба от полицаи, стреляли седем пъти в гърба на Джейкъб Блейк (чернокож), невъоръжен, който отива към колата си, те решават, че там може(!!!) да има оръжие и го застрелват седем пъти в гърба. 

Да припомним: Ритенхаус убива двама, ранява трети, носи автомат, минава покрай полицаите и се прибира вкъщи без драскотина. 

Незаконно оръжие, в друг щат, убива двама, пледира невинен заради „самозащита“ и получава оправдателна присъда. Съгласете се, че това звучи по-скоро като да се е случило в Либия по времето на Кадафи, а не в САЩ. 

Но фактите са си факти. 

Той е отишъл въоръжен на място, на което той е създал напрежението, след което се оправдава, че е имало напрежение в ситуацията. Той е занесъл оръжие и след това се оправдава, че е чувствал живота си „заплашен“. Ще поразсъждаваме над това след малко, но преди това: 

За сравнение: Кръстул Кайзер е 17-годишно момиче от същия град Кеноша.

Тя убива насилника, който я е отвлякъл и насилвал многократно, докато я е държал в плен. Тя е съдена и осъдена за убийство от първа степен. Обявена за „виновна“. 

Разликата? Тя е чернокожа. 

 

Дали цветът на кожата има значение, когато се определя кой е виновен и кой – невинен? На много места в САЩ – да. Също така и политическата ориентация на обвиняемия (в зависимост от щата), а понякога и религията много помага. 

Ето какво коментира една американка, реагираща първосигнално на информацията, нещо, което идеално обрисува ситуацията от няколко реда по-горе (създал ситуация, после се оправдава, че е имало „ситуация“): „Ако се появя неканена на Деня на благодарността у дома на бившия ми и съм въоръжена, и… той реши да ме обезоръжи…????“ 

Според мен, както и според много други хора, Кайл Ритенхаус е активен стрелец (active shooter) – термин, който се използва за въоръжени терористи, които вече са стреляли/убили и са все още въоръжени и представляват непосредствена заплаха. 

Според белите супремасисти в САЩ, ако active shooter те приближи, явно ще трябва да изчакаш да видиш какво ще предприеме. Ако те застреля и убие… ОК – ще признаят, че е „лош“. Но, ако посегнеш да се защитиш и да го обезоръжиш, а той те застреля тогава, значи е невинен, защото се е „страхувал за живота си“ от твоето посягане и се е „самозащитил“. Съжалявам, но такива са фактите. Исках да кажа… ако той е бял, разбира се. 

Много хора (навсякъде по света) намират за необходимо да се обидят, когато някой каже, че има бели расисти. Скачат и казват, че сега имало расизъм срещу белите, че наричали белите „расисти“ и това било вид расизъм. Демек: слагали всички бели под общ знаменател. 

Смешното е, че това идва от хора, които обикновено поставят цветнокожите под един знаменател, но има и още нещо: 

аз, например, не се обиждам, когато някой каже, че белите са расисти. Не защото не съм бял, а защото не съм расист и просто знам, че това не важи за мен. 

Лоши хора има от всички цветове, както и добри хора има от всички цветове. Важното е цветът да не е определящ за каквото и да било. Тогава ще има рязък скок напред в цивилизацията, защото различията пораждат страх, страхът дава сила на измамниците да градят фалшиви заплахи, за които да се преструват, че само те могат да предотвратят, докато всъщност са прости паразити и без фалшива опасност, няма какво друго да ти предоставят. 

 

Вижте тази статистика за бежанците по години. Във Великобритания има най-малко, ЗНАЧИТЕЛНО по-малко от другите, но…

… но британците са най-гласовити в „страха“ си от бежанци. Приличат на българските „уплашени“ от бежанците, дето жив бежанец не са видели през живота си, но ги обвиняват за всичко. Въпрос на пропаганда, разбира се. Отклоняване на вниманието от истинските проблеми, корупция, безсилие на властта и още, и още. 

Едно е ясно: ако НАИСТИНА Кайл Ритенхаус не е нарушил закона (глупости, но все пак!), ако наистина не го е нарушил, то е очевидно, че законът трябва да се промени. Законите могат да се променят, включително и конституцията. Затова се наричат „поправки“. Дори любимата им втора поправка, която им разрешава да носят оръжие, се нарича „поправка“. 

Крайно-десните бесове в САЩ сега са развързани и така втората поправка взе връх над първата (свобода на словото), защото всеки въоръжен глупак, който не е съгласен с мнението ти, може да се появи на протеста ти, с който го изразяваш, да каже, че се е почувствал „застрашен“ от теб и да те застреля. Толкова. 

А в Америка е по-лесно да си купиш оръжие отколкото инсулин. 

И какво се оказа? Оказа се, че втората се из*ра върху първата. Оръжието заглуши свободата на словото. 

Първа крачка към съветската диктатура. Честито. 

(А десетки милиони американци все пак гласуваха за оранжевата кремълска марионетка Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския на изборите преди година… марионетка, която самата си мечтае да е съветски диктатор.)
 

Последвайте канала на

Александър Томов
4100 0

Водещи новини