Зелена светлина в САЩ за ваксинация срещу ковид във възрастовата група 5-11 години

  • 03 ноември 2021 06:50

  • 652
  • 3
Зелена светлина в САЩ за ваксинация срещу ковид във възрастовата група 5-11 години
©

Директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ подкрепи днес широката употреба на ваксината срещу COVID-19 на Пфайзер/Бионтех за деца на възраст между 5 и 11 години, предадоха информационните агенции. Първите дози може да бъдат поставени още днес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31540

Съветниците на Центровете за контрол и превенция на заболяванията по-рано днес единодушно подкрепиха ваксинацията в тази възрастова група, като посочиха, че ползите значително превишават рисковете. Голяма част от техните дискусии се фокусираха върху редките случаи на възпаления на сърцето, които бяха свързани с ваксинацията, особено при млади мъже.

Още в петък Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) даде разрешение за спешна употреба на ваксината на Пфайзер/Бионтех за деца на възраст между 5 и 11 години. Агенцията разреши 10-микрограмова доза от ваксината за по-малките деца. Оригиналната доза, която се поставя на децата на 12 години и по-големите е 30 микрограма, напомня Ройтерс.

"Ние знаем, че милиони родители нямат търпение да ваксинират децата си и с това решение, сега препоръчваме около 28 милиона деца да получат ваксина срещу COVID-19, заяви директорката на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски. Тя отбеляза, че хоспитализациите на деца са се увеличили при последната вълна на пандемията, дължаща се Делта варианта на вируса.

Американският президент Джо Байдън описа решението като повратна точка в борбата срещу COVID-19. В изявление Байдън посочи, че ваксинационната програма ще се засили през следващите дни и напълно ще се разгърне в седмицата от 8 ноември.

Здравен експерт: COVID-19 се предава с по-бързи темпове при деца

Пфайзер и Бионтех съобщиха, че тяхната ваксина е показала 90,7 процента ефективност при клиничните изпитания сред деца на възраст между 5 и 11 години.

Американското правителство и Пфайзер вече започнаха да разпращат дози в страната в подготовка на ваксинацията на децата, много от които се върнаха присъствено на училище.

Преди САЩ само Китай, Куба и Обединените арабски емирства бяха разрешили ваксинация на деца в тази възрастова група.

В САЩ около 58 процента от населението е напълно ваксинирано, като страната изостава в това отношение спрямо Великобритания и Франция. Само около 47 процента от децата в САЩ на възраст между 12 и 15 години са ваксинирани, отбелязва Ройтерс.

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
652 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.11.03 | 11:19

3
леле, тия нямат ни милост, ни прошка за никой! всичко под ножа!то по-добре сега да си добитък, за да ти се размине!

2021.11.03 | 07:07

1
ИЗРОДИ!Зелена ще е, че такъв е договора, зеления сертификат ви е от Пфайзер. Урсула ни е Продала като добитък.

2021.11.03 | 07:08

2
А знаят какво направиха с горната възрастова група/ Колко хиляди умряха и колко са осакатени! НОООО, договора за всяка страна е да се крие лъже и шантажира.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини