Само с дъжд няма да бъде спряна сушата в западната част на САЩ

  • 22 октомври 2021 14:05

  • 331
  • 1
Само с дъжд няма да бъде спряна сушата в западната част на САЩ
© pixabay

Калифорнийците се зарадваха тази седмица, когато големи водни капки започнаха да падат от небето - първият осезаем дъжд от пролетта. Това годишно напояване бележи началото на дъждовния сезон след някои от най-горещите и сухи месеци, откакто се води статистика.

Но след като дъждът започна да вали във вторник вечерта, губернаторът Гавин Нюсъм направи нещо странно: обяви в целия щат извънредна ситуация заради сушата и даде позволение на регулаторите да налагат, ако решат, задължителни ограничения на водата в щата.

Заповедта на Нюсъм може да изглежда дразнеща, особено след като метеоролозите прогнозират, че цели 18 сантиметра дъжд може да паднат тази седмица в част от планинските райони в Северна Калифорния и Централната долина. Експерти обаче казват, че това има смисъл, ако сушата се разглежда като нещо, причинено не от времето, а от климатичните промени.

От десетилетия Калифорния разчита на дъжда и снега през зимата за запълване на големите реки и потоци в щата през пролетта. После те захранват огромна система от езера, която съхранява вода за пиене, селскостопанска дейност и производство на енергия. Но това годишно стичане на вода от планините намалява, главно защото времето става по-горещо и по-сухо, а не защото вали по-малко дъжд.

През пролетта снежната покривка в планинската верига Сиера Невада беше 60 процента от традиционното средно ниво. Но количеството вода, достигнало до водохранилищата, беше сходно с това през 2015 г., когато снежната покривка беше едва 5 процента от традиционното средно ниво. Почти цялата вода, която щатските власти очакваха тази година, се изпари от по-горещия въздух или попи в по-сухата почва - ситуация, която се наблюдава навсякъде в сухата западна част на САЩ.

Здравните проблеми, свързани с глобалното затопляне, се увеличават

Очаква се до началото на следващата седмица да продължи да има бури в Северна Калифорния, включително умерени до силни дъждове, както и сняг на по-висока надморска височина. Дъждът помогна за овладяване на някои от най-големите горски пожари в страната тази година, включително пожар, застрашил курортния район при езерото Тахо през лятото. Представители на властите казаха в сряда вечерта, че пожарът вече е напълно овладян, след като бури засипаха със сняг западната му страна, а дъжд заваля на източната.

Щатът очаква толкова много сняг, че ски районът на Мамутската планина близо до националния парк "Йосемити" обяви, че ще открие сезона две седмици по-рано - на 29 октомври. Но количеството сняг и дъжд е само капка в морето на климатичните промени в Калифорния.

"Водната година" в Калифорния продължава от 1 октомври до 30 септември. Водната година през 2021 г., която току-що приключи, беше втората най-суха, откакто се води статистика. Предишната беше петата най-суха, откакто се води статистика. Някои от най-важните водохранилища в щата са на рекордно ниско ниво.

Дори в Калифорния да падне дъжд и сняг тази зима над средното ниво, повишението на температурите означава, че това все пак няма да бъде достатъчно, за да компенсира цялата загуба на вода в щата. През изминалата година Калифорния регистрира най-високите отчитани досега средни месечни температури в щата през юни, юли и октомври 2020 г.

Водните регулатори вече разпоредиха някои фермери и други големи потребители да спрат да вземат вода от основните реки и потоци в щата. Като следваща мярка може да бъдат наложени задължителни ограничения на водата за обикновените хора.

През юли Нюсъм призова хората доброволно да намалят своето потребление на вода с 15 процента. През юли и август хората намалиха водното си потребление с 3,5 процента. Във вторник Нюсъм издаде изпълнителна заповед, позволяваща на щатските регулатори да налагат задължителни ограничения, включително да забраняват на хората да мият колите си, да използват вода за миене на тротоари и алеи и да пълнят декоративни фонтани.

Щатски служители предупреждават водоснабдителните служби, че може да не получат никаква вода от водохранилищата в щата тази година, поне първоначално. Това ще бъде сериозно предизвикателство, каза изпълнителният директор на Асоциацията на водоснабдителните служби на Калифорния Дейв Егъртън.

Той обаче каза, че според него калифорнийците скоро ще започнат да пестят повече вода с помощта на кампания за водни икономии в щата, която ще включва съобщения на електронни табла по натоварените главни пътища.

Последвайте канала на

Калина Христова
331 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Рени

2021.10.22 | 18:56

1
Това пък за нас от БГ тотално няма значение. Не ни дреме .

Добави коментар

Водещи новини