Хилари Клинтън обеща помощ за подобряване на здравето на майките

  • 01 юни 2012 20:49

  • 674
  • 0
Хилари Клинтън обеща помощ за подобряване на здравето на майките
©

Американският държавен секретар Хилари Клинтън обяви днес, че САЩ ще участват със 75 милиона долара ( 60,5 милиона евро) в частно-публична инициатива за подобряване на здравето на майките и техните бебета в развиващите се страни, предаде Франс прес.

Норвегия, която организира международна конференция, посветена на здравето на майките и децата, ще даде 80 милиона долара (64,70 милиона евро) за инициативата "Да спасим майките, да дадем живот".

Усилията имат за цел подобряване на здравните грижи за майките в най-трудните за тях моменти: когато са на работа, по време на раждането и в първите 24 часа след това, заяви Клинтън на конференцията.

Инициативата, която започна с проекти в Замбия и Уганда, ползва средствата и опита на американските програми за борба срещу СПИН на международната сцена, за да се концентрира върху това огромно предизвикателство в сектора на общественото здравеопазване.

Нивото на смъртност на родилките е намаляло значително в страните, които са подобрили системата си на обществено здравеопазване, а в други се е увеличило, констатира Клинтън.

Здравето на майките е свързано с по-обща цел: да се създадат такива системи за здравеопазване, които ще помогнат на развиващите се страни да подобрят живота на много голям брой граждани, допълни тя.

След Осло Клинтън ще посети град Тромсьо (на Северния полярен кръг), за да разговаря за последиците от глобалното затопляне в района, криещ значителни енергийни богатства.

Последвайте канала на

БТА
674 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини