Байдън: Задължителните ваксинации в САЩ срещу COVID-19 дават резултат

  • 15 октомври 2021 07:21

  • 1007
  • 2
Байдън: Задължителните ваксинации в САЩ срещу COVID-19 дават резултат
© Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в изтъкна успеха на задължителните ваксинации срещу КОВИД-19 за увеличаването на дела на имунизираното население срещу болестта, но добави, че е нужна още работа, за да бъдат накарани оставащите 66 милиона имащи право на ваксинация, да се имунизират, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28773

"Задължителните ваксинации, които започнахме през лятото, дават резултат", каза Байдън и добави, че скоро министерството на труда ще излезе с окончателни правила за регулиране на този процес в компаниите. "Свалихме броя на неваксинираните на 66 милиона, който все още е недопустимо висок."

Делът на имунизираните в САЩ нарасна с над 20 процентни пункта, след като през последните месеци множество институции въведоха задължително ваксиниране, а същевременно намалява и броят на заразените и смъртните случаи, заявиха вчера представители на правителството на Байдън.

През юли президентът обяви, че федералните служители трябва или да се ваксинират, или да се тестват редовно. През септември той обяви, че федералните служители трябва да се имунизират или рискуват да останат без работа, както и че служителите на големите компании трябва да се ваксинират или да се тестват.

Увеличаване с 20% на COVID ваксинацията в американските фирми след президентския указ

По последни данни на Ройтерс 66,3 процента от населението на САЩ е имунизирано с поне една доза, а 57,3 е със завършена ваксинация. В сряда представители на правителството казаха, че с първа доза са ваксинирани 77 процента от имащите право на това американци.

Някои републиканци се обявиха срещу задължителните ваксинации, в това число и губернаторът на Тексас Грег Абът, който издаде разпореждане, забраняващо на компаниите в щата да въвеждат задължение за ваксинация. Част от действащите там компании заявиха, че възнамеряват да пренебрегнат забраната.

"Изискванията за ваксинация не трябва да се превръщат в поредната тема, която ни разделя", каза Байдън.

Байдън: Неваксинираните американци са заплаха за икономиката

До края на годината се очаква в САЩ да бъде одобрено ваксинирането на децата на възраст между пет и 11 години. Байдън заяви, че се очаква съответните органи да вземат решение за това в следващите няколко седмици.

"Ако се получи разрешение, сме готови", каза той и добави, че правителството е закупило достатъчно ваксини и за децата в тази възраст.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28773

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
1007 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар

2021.10.15 | 09:32

2
МРЪСНИ КОМУНИСТИ

2021.10.15 | 08:46

1
Изветрял старец...

Добави коментар

Водещи новини