САЩ депортираха осъден руски хакер в Русия

  • 28 септември 2021 21:07

  • 857
  • 1
САЩ депортираха осъден руски хакер в Русия
© Getty (архив)

Руски хакер, осъден през юни 2020 г. на девет години затвор в САЩ за киберпрестъпления, беше задържан на московско летище днес, след като САЩ го депортираха, предаде Ройтерс, цитирайки руското вътрешно министерство, съобщи БТА.

Алексей Бурков бе осъден на затвор заради ръководната си роля в два уебсайта, посветени измами с платежни карти, компютърно хакерство и други престъпления. Посолството на САЩ в Москва засега не коментира съобщението за депортацията на Бурков. Подобни връщания на затворници са редки, тъй като Русия и САЩ нямат сключен договор за екстрадиция.

Бурков беше арестуван в Израел през декември 2015 г. и беше екстрадиран в САЩ през ноември 2019 г. През януари 2020 г. той се призна за виновен по няколко обвинения, включително измама, кражба на самоличност, проникване в компютри и пране на пари.

Семейството на Бурков се надяваше, че Израел ще го освободи като част от потенциална размяна на затворници, включваща жена от американски и израелски произход, която беше вкарана в затвора през октомври 2019 г. в Русия по обвинения, свързани с наркотици.

"Полицията задържа Бурков на московското летище "Шереметиево", съобщи говорителката на вътрешното министерство Ирина Волк, цитирана от ТАСС. "На Бурков бяха повдигнати задочни обвинения в Русия и руските власти искаха да го арестуват чрез Интерпол", каза тя.

Според Министерството на правосъдието на САЩ престъпленията на Бурков включват кражба и продажба на информация за кредитни карти, повечето от която е принадлежала на американски граждани и ръководене на форум за киберпрестъпления, където членове рекламирали откраднати стоки и предлагали престъпни услуги, включително пране на пари и хакерство.

Рекордна кражба на криптовалута от хакери

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
857 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иван

2021.09.29 | 18:48

1
А защо не депортират фетулах Гюлен

Добави коментар

Водещи новини