Мощен ураган се очаква да връхлети крайбрежието на САЩ в Мексиканския залив

  • 27 август 2021 21:36

  • 2284
  • 1
Мощен ураган се очаква да връхлети крайбрежието на САЩ в Мексиканския залив
© Pixabay

Тропическата буря Ида се засили до ураган и се очаква да връхлети крайбрежието на САЩ в Мексиканския залив около град Ню Орлиънс, предадоха БТА и Ройтерс.

В момента природното бедствие се намира над кубинския остров Хувентуд (Младост), южно от остров Куба. Скоростта на съпътстващите ветрове достига 120 километра в час.

Снощи губернаторът на Луизиана обяви извънредно положение.

Възможно е южният американски щат да бъде връхлетян от ураганни ветрове със скорост от около 177 км/ч, с пориви, достигащи към 210 км/ч, предупреди американският Национален център за ураганите (НЦУ).

Губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс призова местните жители да се подготвят за наближаващото природно бедствие. "Този вид опасности създават допълнителни трудности, защото времето за подготовка е изключително кратко. До събота вечерта всеки трябва да е на мястото, където възнамерява да прекара бурята", каза Едуардс.

Властите в Ню Орлиънс наредиха задължителна евакуация на всички хора, които не са защитени от системата от диги в района. Останалите местни жители може да се евакуират на доброволна основа.

Прогнозите са в следващите часове бурята да премине близо до или над Западна Куба, докато се придвижва на север със скорост от 24 км/ч, заяви НЦУ.

Очаква се обаче, когато преминава над топлите води на Мексиканския залив, Ида рязко да набере сила и скорост и да създаде опасност за крайбрежието на американските щати Луизиана, Мисисипи и Алабама, казаха метеоролозите.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2284 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Новини.бг - медиен кенеф

2021.08.28 | 09:17

1
управляван от полуграмотен шизофреник, който нарича Президента "Зелен чорап", а протестиращите "лумпени".

Добави коментар

Водещи новини