Каква е целта на обиколката на Камала Харис в Азия?

  • 20 август 2021 13:53

  • 483
  • 2
Каква е целта на обиколката на Камала Харис в Азия?
© Getty Images, архив

Започващото в неделя посещение на вицепрезидента на САЩ Камала Харис в Сингапур и Виетнам ще покаже, че Съединените щати остават в региона, каза високопоставен служител на администрацията. Това се случва на фона на стремежа на Вашингтон да засили международната подкрепа за противодействие на нарастващото глобално влияние на Китай, отбелязва БТА.

Харис ще стане най-високопоставеният представител на САЩ, посетил региона, след като президентът Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в встъпи в длъжност през януари, обещавайки да заздрави съюзите, които Съединените щати смятат за ключови, за да бъде държана експанзията на Китай под контрол.

Според високопоставен служител на Белия дом, говорил пред Ройтерс по-рано този месец, фокусът на вицепрезидентката ще бъде върху защитата на международните правила в Южнокитайско море, засилването на регионалната лидерска роля на САЩ и разширяването на сътрудничеството в региона в областта на сигурността.

Кошмарът в Афганистан: "Майките хвърляха бебета си към нас"

"Администрацията дава ясно да се разбере, че имаме траен ангажимент към този регион, че сме част от Индийско-Тихоокеанския регион и сме тук, за да останем", каза той.

Посещението съвпада с хаоса в Афганистан след решението на Байдън да върне у дома американските военни след една продължила 20 години война. Планирането на изтеглянето срещна критики както в САЩ, така и в чужбина.

Служителят на Белия дом каза, че Харис ще продължи да работи по проблеми, свързани с Афганистан, по време на посещението си в Азия.
"Това е основен фокус и приоритет за целия екип, включително вицепрезидентката /.../ по същото време, вярно е и че Югоизточна Азия и Индо-тихоокеанския регион също са много важни. И за това тя отива там", добави той.

Предвидено е Харис да пристигне в Сингапур в неделя. Тя ще стане първата вицепрезидентка на САЩ, посетила Виетнам, където ще пристигне във вторник и ще остане до четвъртък.
По време на визитата си Харис ще се срещне с президентката на Сингапур Халима Якоб и с премиера Ли Сян Лун и ще произнесе реч от палубата на американски военен кораб, който е на посещение в Сингапур. Тя ще има среща и с представители на частния сектор и правителството, на която ще бъдат обсъдени въпроси за снабдителните вериги.

В Ханой Харис ще се срещне с виетнамски лидери, сред които президентът Нгуен Суан Фук и премиерът Фам Мин Чин. Тя ще води американската делегация за откриването на регионален офис на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Посещението в Югоизточна Азия ще бъде втората чуждестранна визита за Харис като вицепрезидентка на САЩ. През юни тя пътува до Гватемала и Мексико за срещи за първопричините за мигрантската криза на границата между Съединените щати и Мексико.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
483 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
234

2021.08.21 | 10:55

2
ДОЛНА ИЗМЕТ

2021.08.20 | 18:33

1
целта е да е далеч от американската преса, докато не са забравили афганистан.

Добави коментар

Водещи новини