От 14 август досега американските военни са евакуирали около 7000 души от Афганистан

  • 19 август 2021 21:15

  • 905
  • 1
От 14 август досега американските военни са евакуирали около  7000 души от Афганистан
© Getty (архив)

От 14 август насам американската армия е извела около 7000 души от Афганистан, съобщи днес висш представител на Пентагона, който допълни, че военните са готови да ускорят хода на евакуацията.

"От началото на операцията за евакуация сме извели със самолет от страната около 7000 души+, каза на пресконференция генерал Уилям Тейлър, цитиран от АФП, съобщи БТА.

"От края на юли досега от Афганистан са евакуирани общо близо 12 000 души. Сред тях има американски граждани, служители на американското посолство и афганистанци, работили за силите на САЩ (главно като преводачи), които кандидатстват за специална имиграционна виза, защото се страхуват от талибански репресии", обясни той.

"Предвид наплива на желаещи да напуснат Афганистан на летището в Кабул, военните са готови да увеличат броя на въздушните ротации и възнамеряват да използват максимално капацитета на всеки самолет, за да евакуират възможно най-голям брой хора", отбеляза ген. Тейлър.

Представител на афганистанските талибани: Спазваме думата си за евакуациите

"По данни на Пентагона на летището в Кабул понастоящем са разположени около 5200 американски войници", посочва ДПА. До дни те може да станат 6000. Военните са там, за да гарантират сигурността на летището и да улеснят евакуацията на американците и на афганистанци, работили за американските сили.

Валери Зайцев
905 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Видяхме, видяхме

2021.08.20 | 05:55

1
И тия, дето изпадаха от колесника, и тия, дето се бяха вързали и ветъра ги беше натрошил като кукли. Такива уроди като американците няма.

Добави коментар

Водещи новини