Белият дом: САЩ са евакуирали повече от 3,2 хиляди души от Афганистан

  • 18 август 2021 10:56

  • 464
  • 0
Белият дом: САЩ са евакуирали повече от 3,2 хиляди души от Афганистан
© Getty Images

На 17 август американските власти са евакуирали от Афганистан около 1100 американски граждани, притежатели на разрешение за пребиваване в САЩ и членове на техните семейства. Това обяви говорител на Белия дом пред репортери, като допълни, че през последните дни от Афганистан са били евакуирани над 3200 души, предава TACC.

„Днес с американските военни полети са евакуирани приблизително 1100 американски граждани, постоянни жители на САЩ и техните семейства. <...> Сега, когато установихме поток, очакваме тези цифри да се увеличат“, поясни служителят във вторник (местно време). Припомня се, че през миналия ден са извършени общо 13 полета.
Медия от САЩ: Възражда се кошмарът на афганистанките

„Досега сме евакуирали повече от 3,2 хиляди души, включително нашия персонал. В допълнение към тези повече от 3,2 хиляди евакуирани, сме преместили повече от 2 хиляди афганистанци, които са кандидатствали за специална имиграционна виза в САЩ“, добавиха от Белия дом.

След изтеглянето на основната част от западния военен контингент от Афганистан, талибаните започна мащабна операция за установяване на контрол над страната. На 15 август бунтовниците влязоха в Кабул без бой и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над афганистанската столица. Президентът Ашраф Гани заяви, че подава оставка, за да предотвратят кръвопролитията, и напусна страната. Западните държави евакуират своите граждани, служители на посолствата и афганистанци, които са сътрудничили на НАТО.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
464 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини