САЩ разследват смъртни случаи при излитането на самолет от Кабул

  • 18 август 2021 06:10

  • 1632
  • 1
САЩ разследват смъртни случаи при излитането на самолет от Кабул
© Youtube - CBS News

Американските военновъздушни сили съобщиха, че тяхното Бюро за специални разследвания проверява случай от понеделник на летището в Кабул, довел до смъртта на неуточнен брой хора при опит на транспортен самолет C-17 да излети, след като беше наобиколен от стотици афганистанци, искащи отчаяно да напуснат страната си, предаде Асошиейтед прес.

ВВС на САЩ не казаха колко души са загинали. Те заявиха, че в колесника на самолета били открити човешки останки, доста след като той вече се бил приземил във военновъздушната база "Ал Удейд" в Катар.

Видеоклипове от случката, включително кадри с падащи от самолета хора по време на излитането му, бяха гледани масово в социалните мрежи. Кадрите уловиха първоначалния хаос, царящ по време на ръководената от САЩ евакуация, последвала превземането на Афганистан от талибаните.

Американските ВВС заявиха, че самолетът C-17 "Глоубмастър 3" е кацнал на летището в Кабул, за да достави оборудване за евакуацията. Преди екипажът да успее да разтовари, машината е обградена от стотици афганистански граждани, нарушили периметъра за сигурност. Понеже ситуацията със сигурността ставала все по-лоша, екипажът решил да излети.

Американската армия изпраща батальон от около 1000 души, за да помогне за охраната на летището в Кабул

Най-малко 40 души са загинали от понеделник при блъсканицата и при стрелба на международното летище в Кабул, съобщи телевизионният канал "Толо нюз", като се позова на командир от талибаните, намиращ се на летището, предаде ТАСС.

По думите му хората са загинали в резултат "на употреба на огнестрелно оръжие от чуждестранните сили", а също и заради блъсканицата. Той призова населението да не отива към аерогарата и "да не вярва на лъжливи слухове, че може да се отлети зад граница"

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1632 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Янките бегат презглава

2021.08.18 | 07:24

1
Така беше в Сайгон, така е сега в Кабул.

Добави коментар

Водещи новини