Семейства на жертви на атентатите от 11 септември с условие пред Байдън

  • 06 август 2021 22:00

  • 2675
  • 2
Семейства на жертви на атентатите от 11 септември с условие пред Байдън
© Getty Images/Guliver (архив)

Роднини на хора, загинали при атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ, се обявиха против участието на президента Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в във възпоменателни прояви за жертвите, ако не разсекрети държавни документи, които според тях ще покажат, че лидерите на Саудитска Арабия са подкрепили атаките, предаде Ройтерс.

С наближаването на 20-ата годишнина от нападенията семействата на жертвите, заедно с хора от службите за оказване на помощ и оцелели при атентатите, разпространиха днес писмо, в което призоваха Байдън да не присъства на тазгодишните възпоменания, ако не оповести документите.

Проверяват се връзки между джихадистите от Париж и Брюксел и атаките от 11 септември в САЩ

"Двайсет години по-късно просто няма причина . . . тази информация да се държи в тайна. Но ако президентът Байдън отстъпи от ангажимента си и застане на страната на саудитското правителство, ще бъдем принудени открито да се противопоставим на всякакво участие на неговото правителство в каквито и да е възпоменателни церемонии за 11 септември", се казва в писмото, подписано от около 1700 души, пряко засегнати от атентатите.

Саудитското посолство в САЩ засега не е отговорило на запитване за коментар.

Семействата на жертвите отдавна искат американските власти да оповестят документи, които да покажат дали Саудитска Арабия е подпомогнала или финансирала някой от 19-те свързани с Ал Каида извършители на нападенията, отнели живота на почти 3000 души.

Меча на отмъщението подготвя нов 9/11?

Петнайсет от 19-те похитители са били от Саудитска Арабия. Американска правителствена комисия не установи доказателства, че Саудитска Арабия пряко е финансирала Ал Каида, но остави отворен въпроса дали е възможно отделни служители да са направили това.

Саудитска Арабия е съдена за милиарди долари от семействата на близо 2500 от жертвите и от над 20 000 пострадали хора, компании и различни застрахователи.

Радина Лазарова
2675 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Живи са

2021.08.07 | 08:44

2
Дай и аз да мразя америка защото показаха мръсните ченгета и черните счетоводители, че са у вас

2021.08.07 | 02:46

1
Има да чакат роднините на загиналите. Никой няма да им даде така информация, щото е повече от ясно , че американците са замесени също.

Добави коментар

Водещи новини