Джъстин Трюдо ще заложи на ефекта от ваксинациите и икономическото възстановяване при евентуален предсрочен вот

  • 05 август 2021 14:02

  • 562
  • 2
Джъстин Трюдо ще заложи на ефекта  от ваксинациите и икономическото възстановяване при евентуален предсрочен вот
© Getty (архив)

Либералният премиер на Канада Джъстин ТрюдоДжъстин ТрюдоДжъстин Пиер Джеймс Трюдо е канадски политик от Либералната партия и 23-ти е готов да предизвика избори две години предсрочно, като залага на това, че високите нива на ваксинации и икономическото възстановяване след края на пандемията ще му помогнат да продължи и заздрави хватката си върху властта.

49-годишният Трюдо обмисля за септември изборите, които ще са третите му поред, според източници, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

За първи път той спечели мнозинство през 2015 година. Но на федералните избори преди две години, след като в медиите се появиха негови стари снимки, на които той е с почернено с грим лице, Трюдо не успя да получи мнозинство и бе принуден да зависи от опозиционните партии за прокарването на законите.

Либералите трябва да спечелят само малко над дузина места в 338-членната Камарата на общините, за да могат да управляват сами.

"Вотът наесен би бил въпрос на няколко инча, а не на гигантски стъпки. Говорим за около 15 места", заяви Алън Тапър, професор по политически науки в университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

"Провал би било ако не се сформира мнозинство и се повтори статуквото", добави Тапър.

"Ако Трюдо успее да получи само още едно малцинство, това почти сигурно би довело до въпроси дали партията се нуждае от ново лице", казват анализатори.

Опозиционната Консервативна партия продължава да изостава в социологическите анкети, което предполага, че канадците могат да възнаградят с гласовете си Либералната партия за справянето им с пандемията.

Съществуват и прецеденти, които изглеждат обещаващи за Либералите. В четири от 10-те провинции на Канада бяха проведени избори по време на пандемията, като управляващите спечелиха и четирите.

С мнозинство в Камарата на общините, Трюдо би могъл свободно да следва своите заявени политически приоритети за борба с промяната на климата и подкрепа на най-тежко пострадалите по време на пандемията.

Според социолозите тази есен има прозорец, в който либералите биха могли да спечелят мнозинство, тъй като последният приет от правителството бюджет вкарва милиарди долари в икономиката, а тогава се очаква и че повечето канадци ще бъдат ваксинирани и ще могат да се радват на отпадането на ограниченията.

"В национален мащаб либералите биха спечелили 34 процента, в сравнение с 29 процента за Консерваторите и 22 процента за ляво ориентираните Нови демократи", казва социологът Леже в проучване, публикувано на 21 юли.

Тези резултати вероятно все още не са достатъчни за постигането на мнозинство, но анкети на други социологически институти поставят Либералите още по-напред.

"Точното време"

"Точното време, когато изборите ще бъдат проведени е важно, тъй като пандемията е акцент в представянето на Либералното правителство в очите на канадците", казва Шачи Кърл, изпълнителен директор на социологическия институт "Ангъс Рийд".

През първото тримесечие, за 45 процента от анкетираните справянето с COVID-19 е най-важният въпрос, вълнуващ канадските избиратели, но през третото тримесечие то спада до девето място с 19 процента, показва анкета на "Ангъс Рийд" от 16 юли.

"Така че Джъстин ТрюдоДжъстин ТрюдоДжъстин Пиер Джеймс Трюдо е канадски политик от Либералната партия и 23-ти сега трябва да се стреми да намери този точен момент, когато пандемията все още е в съзнанието на канадците", добавя Кърл.

Броят на случаите на COVID-19 намалява драстично, както и хоспитализациите и смъртните случаи, а нивата на ваксинация са сред най-високите в света.

Банката на Канада по-рано този месец начерта оптимистична картина за ръста през втората половина на годината. Въпреки това, вместо да изчезне от съзнанието на хората, COVID -19 може да създаде проблеми за Трюдо, ако продължи разпространението на по-заразни варианти на вируса, както се случва в Съединените щати и другаде.

"Реалността е, че с варианта Делта и други обезпокоителни варианти, е вероятно през следващите месеци да видим увеличение на случаите", каза Трюдо на 27 юли.

Трюдо: Бележим успехи в борбата с вируса, но опасността още не е отминала

"Дори Канада да бъде пощадена до голяма степен, засилването на COVID-19 на други места все още може да навреди", казва Дъг Портър, главен икономист в Би Ем О Капитал Маркетс. "Съществува риск пазарите да се притеснят от четвърта вълна. Ако се случи по-сериозна корекция на пазарите, това би могло да повлияе на настроенията и тук, в Канада", допълва той.

Ако лидерът на либералите за втори път не успее да получи мнозинство, това може да е индикация, че избирателите все повече се уморяват от Трюдо, което да доведе до разговори за нуждата от негов наследник.

"Все още има редица канадци, които много харесват Джъстин ТрюдоДжъстин ТрюдоДжъстин Пиер Джеймс Трюдо е канадски политик от Либералната партия и 23-ти, но тази мания, тази треска, тази страст към Джъстин ТрюдоДжъстин ТрюдоДжъстин Пиер Джеймс Трюдо е канадски политик от Либералната партия и 23-ти - това отдавна отмина", казва Кърл.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
562 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
trudo

2021.08.05 | 15:03

2
трюдо, бегай на гей парада

2021.08.05 | 14:27

1
Бърза, преди новият етап на геноцида.

Добави коментар

Водещи новини