Безос предлага 2 милиарда долара на НАСА в замяна на договор за мисия до Луната

  • 27 юли 2021 06:45

  • 3480
  • 4
Безос предлага 2 милиарда долара на НАСА в замяна на договор за мисия до Луната
© Getty images

Милиардерът Джеф Безос е предложил да поеме разходи на НАСА в размер на 2 милиарда долара, ако американското космическо управление възложи на неговата компания Блу ориджин договор за създаването на космически кораб, проектиран да откара астронавти обратно на Луната, предаде Ройтерс.

През април НАСА възложи на конкурентната компания Спейс екс на Илон Мъск договор на стойност 2,9 милиарда долара за изграждането на космически кораб, който да върне астронавтите на Луната най-рано през 2024 г., като отхвърли тогава кандидатурите на Блу Ориджин и на подизпълнителя в областта на отбраната Дайнетикс. Тогава Блу Ориджин си партнираше с Локхийд Мартин, Нортроп Гръман и Драпър.

НАСА аргументира решението си с предисторията на Спейс Екс в орбиталните мисии и с други фактори. Според Безос обаче без конкуренция в тази област краткосрочните и дългосрочни амбиции на НАСА относно Луната ще се отложат, в крайна сметка ще струват повече и няма да служат на националните интереси.

Блу Ориджин е внесла протест в сметната палата на САЩ относно възлагането на договора за кораба до луната на Спейс Екс. Становище в тази насока ще има в началото на август. Според Блу Ориджин НАСА несправедливо е отдала приоритет на Спейс екс, като му е позволила да коригира предлаганата цена, информира БТА.

Директорът на ИКИТ-БАН: С полетите на Ричард Брансън и на Джеф Безос започва космическият туризъм

Безос и Мъск са респективно най-богатият и третият най-богат човек на света, според сп. "Форбс". Офертата на Безос към НАСА идва броени дни, след като той летя с още трима души до ръба на космоса на борда на капсулата Ню Шепард.

Теодора Александрова
3480 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Бай Васо Сърбеца

2021.07.27 | 07:33

1
Да ти е.б.а майката боклук мръсен плешило гнусно, хората гладуват, животните умират, тоя гнусен егоист хвърля пари в кенефа

2021.07.27 | 07:57

2
Не са твойте пари, педеруго, бръкни се ти за гладните в Африка.
FARAON

2021.07.28 | 00:40

3
С КАКВА РАКЕТА МОЖЕ ДА ОТХВЪРЧИШ НА 30 МИЛИОНА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ? :)
FARAON

2021.07.28 | 00:44

4
МОЖЕ ЛИ МАТЕРИЯТА ДА ХВЪРЧИ С 300 000 КМ/СЕК Х 300 :)

Добави коментар

Водещи новини