Първата представителка на коренното население на Канада встъпи в длъжност като генерал-губернатор

  • 26 юли 2021 21:23

  • 1143
  • 0
Първата представителка на коренното население на Канада встъпи в длъжност като генерал-губернатор
© gettyimages

Мери Саймън официално встъпи днес в длъжност като генерал-губернатор на Канада, ставайки първата представителка на коренното население на страната на този пост, съобщи БТА.

Церемонията по встъпването ѝ в длъжност бе предавана от телевизия Си Би Си. Церемонията по инаугурацията на 30-ия генерал-губернатор се състоя в сградата на Сената на страната в Отава.

Горещата вълна в Канада взе стотици жертви

По време на събитието секретарят на генерал-губернатора прочете писмо от британската кралица Елизабет Втора (Канада е държава, влизаща в Британската общност на нациите), след което Саймън положи клетва и подписа заедно с премиера Джъстин ТрюдоДжъстин ТрюдоДжъстин Пиер Джеймс Трюдо е канадски политик от Либералната партия и 23-ти документ за встъпването си в длъжност.

"Уважаеми гости, представяме ви генерал-губернатора на Канада Мери Саймън", бе обявено в залата на Сената.

По време на церемонията певицата инуитка Елизапи изпълни на родния си език песента "Арнак". Наред с това бяха изпълнени няколко ритуала на коренното население на Канада. В чест на инаугурацията на новия генерал-губернатор бяха произведени 21 артилерийски залпа.

В залата на Сената присъстваха ограничен брой участници в церемонията заради мерките, свързани с пандемията от коронавируса. Седемдесет и три годишната Саймън е представителка на народността инуити. Тя е бивша канадска дипломатка и радиожурналистка. Саймън е била посланик в Дания, а също така представителка на канадското външно министерство по въпросите на Арктика.

Мая Йорданова
1143 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини