Първи затворник бе репатриран от Гуантанамо, откакто Байдън дойде на власт

  • 19 юли 2021 18:19

  • 729
  • 0
Първи затворник бе репатриран от Гуантанамо, откакто Байдън дойде на власт
© Pixabay

Правителството на американския президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в съобщи днес, че е репатрирало първи затворник от затвора в Гуантанамо от началото на своето управление, с което броят на задържаните там заподозрени намаля до 39 души, предадоха БТА и Ройтерс. Става дума за мароканец, който се намира там от 2002 г.

Създаден за задържане на заподозрени чужденци след атаките от 11 септември 2001 г. срещу САЩ, затворът се превърна в символ на ексцесиите на "войната срещу тероризма" на Америка, защото според критици твърдите методи на разпит там граничат с мъчения.

Макар че Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския поддържаше затвора функциониращ през четирите си години на президентския пост, Байдън се зарече да го закрие.

Петдесет и шест годишният Абдул Латиф Насър бе репатриран в Мароко, след като бе определен за освобождаване още през 2016 г.

"Правителството (на Байдън) е решено да следва предпазлив и всеобхватен курс, насочен към поемане на отговорност за намаляване броя на задържаните в обекта в Гуантанамо, едновременно бранейки сигурността на САЩ и техните съюзници", посочи в изявление говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Главният прокурор на Мароко изтъкна в изявление, че Насър ще бъде разследван за предполагаемо участие в терористични атаки, а полицейски източник съобщи, че той е задържан под стража в Казабланка.

Повече от дузина мароканци са задържани в затвора Гуантанамо, а тези, които са репатрирани, биват разследвани и съдени. Един от тях - Ибрахим Бенчекрун, получи присъда от шест години затвор, след като бе репатриран през 2005 г. и загина през 2014 г. в Сирия, където бе заминал, за да се присъедини към екстремистка групировка.

Повечето от затворниците в Гуантанамо са държани в затвора от близо две десетилетия без съд и присъда, отбелязва Ройтерс.

Борислава Борисова
729 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини