Над 500 000 китайци: СЗО да провери военна лаборатория в САЩ за COVID-19

  • 19 юли 2021 10:36

  • 1245
  • 3
Над 500 000 китайци: СЗО да провери военна лаборатория в САЩ за COVID-19
© Getty images (архив)

Повече от 500 000 китайци пописаха петиция в интернет с призив Световната здравна организация (СЗО) да извърши проверка в биолабораторията на американските въоръжени сили "Форт Детрик", в град Фредерик, щата Мериленд, написа вестникът от Пекин "Глобал таймс".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

В апела ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус е призован управляваната от него международна организация да обърне специално внимание върху научните центрове, в които се изследват опасни за хората вируси и/или биологично оръжие. Според авторите на петицията причинителят на коронавирусната инфекция е изтекъл точно от лабораторията въоръжените сили на САЩ  и това по техните думи е станало през есента на 2019 г. (първият случай е регистриран в централния китайски град Ухан през декември същата година). "В същата тази научна институция се съхраняват и причинителите на Ебола, свинския и птичия грип и едрата шарка. Ето защо ние настояваме международен екип от специалисти да извърши проверка във "Форт Детрик" и да публикува официалното си становище", посочиха още авторите на петицията.

Според китайската медия лабораторията в град Фредерик през есента на 2019 г. е прекратила временно работа. "В официалното съобщение се посочва, че дейността е била преустановена заради проблеми с канализацията. САЩ и досега не разкриват информация около спирането на работата, посочвайки, че тези данни са въпрос, свързан с националната сигурност на страната. Ние призоваваме американския президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в да отвори вратите на този център за специалисти от СЗО и по този начин да се хвърли светлина за произхода на COVID-19, както постъпи и нашата страна", заявиха авторите на петицията, цитирани от вестника

Да припомним, след избухването на световната пандемия  САЩ, Великобритания и още няколко страни обвиниха Китай, че е допуснал изтичане на причинителя на заболяването от лаборатория в Ухан.

Британското разузнаване: Възможно е коронавирусът да е излязъл от лаборатория в Ухан

Властите в азиатската държава категорично отхвърлиха тези твърдения.

В началото на тази година СЗО изпрати специалисти в Ухан. Според доклада на експертите е нямало доказателства за това причинителят на COVID-19 да е изтекъл от лаборатория.

 

 

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
1245 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.07.19 | 11:03

1
Крадеца вика сръжте крадеца.

2021.07.20 | 07:27

3
Ти па отде знаеш бе? Великобритания същото изигра в полза на братушките от САЩ за Ирак а се оказа пунта мара. По-големи изроди от сащ няма на тая планета прикрити под някаква фасадна демокрация а поддържащи гнусни терористични режими по целия свят

2021.07.19 | 17:01

2
Как НОЩ е сформиран преди първия случай в Китай?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини