Военни в САЩ са се опасявали от преврат на Доналд Тръмп

  • 15 юли 2021 10:50

  • 966
  • 2
Военни в САЩ са се опасявали  от преврат на Доналд Тръмп
© Getty images (архив)

Председателят на Обединения комитет на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили ( на снимката)  заяви, че той и негови колеги са имали опасения, че предишният президент на страната Доналд Тръмп би могъл да извърши преврат след изборите на 3 ноември 2020 г., предаде Си Ен Ен.

По думите на високопоставения военен той и част  от сътрудниците му са обсъждали варианти за противодействие, ако тогавашният държавен глава и върховен главнокомандващ предприеме противозаконни действия, за да остане в Белия дом след победата на Джо Байдън.

"Реториката на Тръмп с наближаването на датата на вота ставаше все по-авторитарна. Той непрекъснато повтаряше, че изборите са щели да бъдат фалшифицирани и думите му ставаха все по-крайни. Понякога ми се струваше, че 45-ият президент на САЩ копира лидера на Нацистка Германия Адолф Хитлер. Имах чувството, че той ще  изкара свои въоръжени привърженици на улицата на страната, които ще започнат да безчинстват в американските градове и това би развързало ръцете на Тръмп да въведе извънредно положение в цялата страна и по този начин да остане президент", каза още Мили.

Доналд Тръмп: Хитлер е направил много хубави неща

Според генерала той и колегите му са обмисляли  да хвърлят оставки, ако Тръмп като върховният главнокомандващ издаде заповед за насилствени действия. "Това би бил единственият ход, за да запазим законността", допълни той.
 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
966 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.07.16 | 10:13

2
То преврата е факт.
тия

2021.07.15 | 11:14

1
тия и те сънуват комунисти като тиквата

Добави коментар

Водещи новини