Американският Сенат одобри закон, забраняващ вноса на стоки от Синцзян

  • 15 юли 2021 10:11

  • 409
  • 1
 Американският Сенат одобри закон, забраняващ вноса на стоки от Синцзян
© Getty images (архив)

Сенатът на американския Конгрес (горната камара на парламента във Вашингтон) одобри вчера закон, забраняващ вноса на стоки от китайския Синцзян-уйгурски автономен регион (в западната част на азиатската страна), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Целта на законодателството е да бъде наказан Пекин за това, което САЩ определя като продължаващия геноцид срещу тюрките уйгури и други мюсюлмани.

Проектът за Закон за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите съдържа "оборима презумпция", според която всички стоки, произхождащи от Синцзян, са произведени с употребата на принудителен труд. Презумпцията може да бъде оборена, ако вносителите на стоките докажат, че при производството им не е бил използван принудителен труд.

САЩ добавиха 14 китайски компании в икономическия си санкционен списък заради Синцзян

Законопроектът бе одобрен единодушно от сенаторите. За да се превърне в действащо законодателство, той трябва да бъде одобрен и от Камарата на представителите (долната камара на парламента) и да бъде изпратен за подпис на президента Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в. За момента все още не е ясно кога ще се случи това.

Сенаторът републиканец Марко Рубио, който е инициатор на законопроекта, призова Камарата на представителите да действа бързо.

"Няма да си затваряме очите за продължаващите престъпления на Китайската комунистическа партия и няма да позволим корпорациите свободно да се възползват от тези ужасни нарушения" на човешките права, изтъкна Рубио.

"Нито една американска корпорация не трябва да се възползва от тези нарушения. Нито един американски потребител не бива, без да го съзнава, да купува продукти, произведени с робски труд", заяви демократът Джеф Мъркли, който е съинициатор на законопроекта.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
409 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.15 | 10:41

1
Синдзян а не Синцзян

Добави коментар

Водещи новини