Продължават пожарите в САЩ и Канада

  • 15 юли 2021 09:15

  • 940
  • 0
© Getty images (архив)

Стотици хиляди хектара площи продължават да горят в западните региони на САЩ и на Канада, връхлетени от многобройни пожари и силна суша, без да се очертава подобрение на обстановката, предаде АФП, цитирана от БТА.

В големи зони от Калифорния бе обявен червен код за опасност от пожари, защото се разширяват огнища, възникнали на редица места. Не бяха изгасени още пламъците на "Ривър файър", избухнал близо до прочутия национален парк Йосемити - рай за катерачите; пожарникарите бяха разтревожени и от напредването на "Дикси файър", който гори по на север.

2020 година бе най-лошата година в съвременната история на Калифорния, що се отнася до пожари, а 2021 г. може би вече бележи нов рекорд.

Най-много щети обаче причиняват сега пожарите в съседния щат Орегон. Раздухван от разнопосочни ветрове и подсилван от сушавото време, "Бутлег файър" вече е погълнал над 86 000 хектара - колкото 120 000 футболни игрища, и е принудил мнозина местни жители да се евакуират.

Горски пожари се разгарят все по-силно и в Канада. В западната част на страната, която тези дни беше обхваната от безпрецедентна гореща вълна, през последните два дни са забелязани над 35 нови огнища, съобщиха властите.

Един от най-големите пожари в региона се простира на повече от 40 000 хектара; евакуирани са близо 900 жилища, разположени наблизо.

Експертите свързват пряко горещата вълна със затоплянето на климата. Канадската служба по околната среда, която прави метеорологичните прогнози, не очаква в близките дни никакво подобрение на обстановката.

Канадските военни в готовност за евакуация на цивилни заради пожари

"Предвиждаме сухо време, без никакви валежи. Температурите остават над нормалното, тъй че не се очакват много промени в близките дни", каза метеороложката Джил Мейпи.

В Онтарио, най-населената канадска провинция, бушуват 90 горски пожара, съобщиха местните власти. На помощ там са изпратени огнеборци от Квебек и от щата Уисконсин, САЩ.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
940 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини