Джо Байдън се срещна с афганистански лидери

  • 26 юни 2021 07:42

  • 434
  • 1
Джо Байдън се срещна с афганистански лидери
© Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в разговаря в петък с афганистанския президент Ашраф Гани и с бившия му политически опонент Абдула Абдула, за да обсъдят подкрепата на Вашингтон за Афганистан на фона на изтеглянето на американските войски и усилията на правителствените сили да отблъснат настъплението на талибаните, предаде Ройтерс.

Седнал до Гани и Абдула в Овалния кабинет, Байдън ги нарече "двама стари приятели" и заяви, че подкрепата на САЩ за Афганистан не приключва, а ще бъде продължена въпреки американското изтегляне.

Блинкън: САЩ правят анализ дали талибаните са сериозни за мира

"Афганистанците ще трябва да вземат решение за бъдещето си, за това какво искат", каза Байдън и подчерта, че "безсмисленото насилие трябва да спре".

Гани съобщи, че афганистанските правителствени сили са си възвърнали шест окръга в петък. Той заяви, че уважава решението на Байдън и че партньорството между САЩ и Афганистан влиза в нов етап.

Бившият американски посланик в Кабул Роналд Нойман подчерта голямото символично значение на поканата към Гани да посети Белия дом в момент, когато моралът на правителствените сили е разклатен.

Getty Images/Guliver 

Прегръдката на Байдън обаче идва само няколко месеца, сред като американски представители оказваха натиск върху президента Ашраф Гани да се оттегли в полза на преходно правителство в рамките на неуспешен проект за политическо споразумение, което да помогне за преодоляване на безизходицата на мирните преговори.

Байдън е поискал от Конгреса да одобри 3,3 милиарда долара за подкрепа на сигурността в Афганистан. Освен това САЩ ще изпратят 3 милиона дози ваксини срещу КОВИД-19 в страната.
Американски представители обаче бяха категорични, че президентът Байдън няма да спре изтеглянето на американските сили от Афганистан, което е вероятно да приключи в края на юли или началото на август, както и че е малко вероятно той да одобри военна подкрепа за Кабул срещу настъплението на талибаните освен съвети, разузнавателни сведения и поддръжка на самолети.

Преди срещата с Байдън Гани и Абдула имаха среща с американския министър на отбраната Лойд Остин, който ги е уверил, че помощта на САЩ в сферата на сигурността ще продължи.
На среща с афганистанските представители председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси е заявила, че очаква да чуе какво още може да бъде направено с американската хуманитарна помощ, особено за жени и момичета. Мнозина анализатори изразяват безпокойство, че ако се върнат на власт, талибаните ще заличат прогреса, постигнат по отношение на правата на жените.

Липсата на напредък в мирните преговори и офанзивата на талибаните подклаждат безпокойство, че те могат да се върнат на власт две десетилетия след водената от САЩ интервенция, което би позволило възраждане на Ал Каида, която според представители на САЩ и ООН има тесни връзки с талибаните.

Медия: Афганистан е заплашен от катастрофа

На това американски официални представители отговарят, че САЩ ще бъдат в състояние да осуетят нови заплахи от Ал Каида или други ислямисти. Самите талибани твърдят, че Ал Каида вече няма присъствие в Афганистан.

Според американски правителствени източници, запознати с разузнавателни данни, ситуацията в Афганистан е крайно тежка. Според тях Гани е бил призован да увеличи натиска върху бунтовниците, докато силите на водената от САЩ коалиция все още са в страната.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
434 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Идиот Новини.бг

2021.06.26 | 08:27

1
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите "простаци".

Добави коментар

Водещи новини