САЩ, Великобритания и Канада също налагат санкции на беларуски служители и компании

  • 21 юни 2021 20:23

  • 200
  • 3
САЩ, Великобритания и Канада също налагат санкции на беларуски служители и компании
© Getty Images/Guliver

САЩ и Великобритания наложиха санкции срещу беларуски служители и компании и призоваха Минск да "спре репресивните практики срещу собствените си граждани", предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Заедно с Канада те призоваха правителството на беларуския президент Александър Лукашенко да сътрудничи на разследванията на принудителното приземяване на самолет на авиокомпания "Райънеър" в Минск през май и арестуването на журналиста Роман Протасевич.

Съгласуваните действия отразяват нарастващото недоволство на Запада от Беларус, където миналата година започна криза след избухването на улични протести заради манипулираните според демонстрантите президентски избори.

Европейският съюз също каза, че налага наказателни мерки срещу беларуски физически и юридически лица, както и икономически санкции срещу Беларус.

Финансовото министерство на САЩ съобщи, че санкционира 16 физически и пет юридически лица в отговор на "увеличаващото се насилие и репресии", извършвани от правителството на Лукашенко.

Сред засегнатите са близки сътрудници на беларуския президент, включително неговият прессекретар и председателят на горната камара на парламента.

Седем държави извън ЕС затварят въздушното си пространство за авиокомпании от Беларус

Великобритания каза, че включва в своя санкционен списък няколко висши беларуски служители и компании, сред които износител на петролни продукти.

Канада наложи санкции срещу 17 физически и пет юридически лица от Беларус заради нарушения на човешките права, заяви канадското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Novini.bg
200 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
FARAON

2021.06.21 | 22:28

3
ОТ ДНЕС НАТАТЪК ЗАБРАНЯВАМ ОБОГАТЯВАНЕ НА РАДИОАКТИВНИ МАТЕРИАЛИ ИЗВЪН БЕЛАРУС! ИРАН, ЩЕ ДОСТАВЯ РУДА.
FARAON

2021.06.21 | 22:26

2
ВСИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ И ДОКУМЕНТАЦИЯ ЗА НУЖНИТЕ ГОРИВНИ ПРЪТИ ДА ИМ СЕ ПРЕДОСТАВИ СЪЩО. АКО ИСКАТЕ ДА ИМАТЕ ГОРИВНИ ПРЪТИ ДЕ :)
FARAON

2021.06.21 | 22:25

1
ВСИЧКИ ОБОГАТИТЕЛНИ СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА РАДИОАКТИВНИ МАТЕРИАЛИ, ДА СЕ СПРАТ, ДЕМОНТИРАТ, ОПАКОВАТ НАДЛЕЖНО И ИЗПРАТЯТ В БЕЛАРУС.

Добави коментар

Водещи новини