Гледай на живо

ЦСКА - София измъкна ценна победа срещу ЦСКА 1948 в зрелищен мач с много обрати и голове - на живо след 2:4 на "Васил Левски"

Калифорния отменя част от мерките срещу COVID-19

  • 15 юни 2021 11:34

  • 235
  • 0
Калифорния отменя част от мерките срещу COVID-19
© Getty Images/Guliver (архив)

Американският щат Калифорния, който първи въведе локдаун в страната, сега обръща нова страница и вдига повечето рестрикции, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25124

От днес в щата няма да има правила за социална дистанция, няма да има ограничения в броя на посетителите на заведения, магазини, стадиони, културни обекти, спортни зали. Маските вече няма да са задължителни за ваксинираните на повечето места, въпреки че отделните окръзи или бизнеси могат да решат да продължат да изискват носенето им, предава БТА.

САЩ смекчават препоръките си за пътуване до 110 държави

Икономиката на щата се отваря за първи път изцяло от 15 месеца и хората може до голяма степен да се върнат към предпандемичния начин на живот, да се радват по стадионите на победите на местните отбори, да изпълват до краен предел баровете и нощните клубове.

"Дисниленд", който досега бе отворен само за местни жители, вече може да се посещава от туристи от цялата страна и от чужбина.

По повод вдигането на повечето ограничения губернаторът на щата Гавин Нюсъм има намерение да превърне няколко калифорнийци в милионери. В излъчвано по телевизията събитие той ще изтегли днес имената на 10 жители на щата, получили най-малко една доза от ваксините срещу коронавируса и на всеки от тях ще бъдат връчени 1,5 милиона долара. Сумите обаче ще бъдат получени при пълно ваксиниране на печелившите.

В Калифорния сега темпото на предаване на заразата е най-ниското в цялата страна. Решителното спадане на броя на новозаразените паралелно с увеличаването на ваксинираните, доведе до днешното отваряне на щата. Над 70 процента от възрастните в Калифорния сега са с най-малко една поставена доза от ваксините срещу Ковид-19.

САЩ решават какво да правят с милионите дози ваксини срещу COVID-19, чиито срок за годност изтича

Рестрикции обаче ще има за големи събития. При прояви на закрито с над 5000 зрители, те ще трябва да покажат документ за пълна ваксинация или тест за коронавирус. При големи събития на открито с над 10 000 зрители, те ще бъдат насърчавани също да показват документ за ваксинация или отрицателен тест на коронавируса.

От неваксинираните се очаква да продължат да носят маски, но те няма да бъдат принуждавани да го правят. Засега маските ще продължат да се изискват от всички в обществения транспорт, здравните заведения, по летищата и при занятията в училищата на закрито.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
235 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини