НАТО втвърдява позицията си за Китай на първата среща на върха на Байдън

  • 14 юни 2021 18:06

  • 330
  • 1
НАТО втвърдява позицията си за Китай на първата среща на върха на Байдън
© Getty images

Лидерите от НАТО втвърдиха общата си линия към Китай след години на сдържаност. Те заявиха, че амбициите и поведението на Пекин представляват "системни предизвикателства за основаващия се на правила международен ред", съобщава БТА.

В подписано преди началото на срещата в Брюксел комюнике лидерите изразяват безпокойство от "политиката на принуда (на Пекин), която противоречи на основни ценности (на НАТО)", посочват източници на ДПА в алианса.

Джо Байдън призова за по-добра координация на НАТО по отношение на Русия и Китай

За първи път 30-те държави в НАТО подкрепят толкова рязък език по отношение на икономическата свръхрсила.

След последната си среща в края на 2019 г. те заявиха само, че признават, че нарастващото влияние на Китай крие "както възможности, така и предизвикателства". Китай се нареди сред водещите теми в дневния ред на алианса заради категоричното отношение на президента на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, който за пръв път представлява страната си среща на върха на НАТО. Други членки на алианса, особено балтийските и онези, които граничат с Русия, все още смятат Москва за основната заплаха за сигурността.

Главните тревоги, свързани с Китай, са нарастващият му ядрен потенциал, сътрудничеството между Пекин и Москва, включително съвместните им учения в евроатлантическата зона, и липсата на прозрачност, според изявлението. Независимо от това обаче се споменава и за възможности за сътрудничество по въпроси като климатичните промени.

"НАТО поддържа конструктивен диалог с Китай, където това е възможно", се казва в лидерската декларация.

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е заяви, че никой от лидерите не желае "да затъва в нова Студена война с Китай. Те виждат предизвикателства, те виждат неща, с които трябва да се справят", допълни той.

Мая Йорданова
330 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
такъв инсалт

2021.06.14 | 20:05

1
към кралицата - напомняла му за майка му - джентълмените свършиха - требваше да му удари една чанта зад врата ...

Добави коментар

Водещи новини