Доклад на американския Сенат разкрива обхватни провали по време на щурма на Капитолия

  • 08 юни 2021 21:30

  • 883
  • 7
Доклад на американския Сенат разкрива обхватни провали по време на щурма на Капитолия
© Getty Images/Guliver (архив)

Разследване на Сената на САЩ на бунта в американския Капитолий от 6 януари, разкри подчертани правителствени, военни и полицейски грешки преди бурната атака, включително провал на много разузнавателни агенции и липса на обучение и подготовка на служителите от полицията на Капитолия, които бързо бяха надвити от размирниците, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Разпространеният днес сенатски доклад е първото, а може и да остане последното общо разглеждане от двете партии на случилото се на 6 януари. Тогава стотици привърженици на бившия президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския успяха да си пробият път през линиите за сигурност и да нахлуят в Капитолия, прекъсвайки утвърждаването на изборната победа на президента Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в.

Докладът включва нови подробности за полицаите на първа линия, получили изгаряния от химикали, мозъчни травми и счупвания. Полицаите разказали на сенаторите, че са били оставени без ръководни указания, когато командните системи излезли от строя.

В доклада се препоръчват незабавни промени, така че полицията на Капитолия да получи повече правомощия, да се гарантира по-добро планиране и екипиране за служителите на реда и да се оптимизира събирането на разузнавателни данни от федералните агенции.

Като доклад, изготвен съвместно от демократи и републиканци, документът не задълбава в първопричината за атаката, включително в ролята на Тръмп, призовал през този ден привържениците си "да се сражават с всички сили", за да преобърнат изборното му поражение.

Докладът не квалифицира атаката като бунт, въпреки че беше такава, посочва АП. Той се появява две седмици след като републиканците блокираха създаването на двупартийна независима комисия, която да разследва бунта по-обхватно.

Този доклад е важен заради факта, че ни позволява да направим някои незабавни подобрения в ситуацията по сигурността тук, в Капитолия, каза сенаторът от щата Мичиган Гари Питърс, председател на комисията по вътрешна сигурност и правителствени въпроси.

Тази комисия извърши проучването заедно с комисията по правилата на Сената. Докладът обаче не отговаря на някои от най-важните въпроси, пред които трябва да се изправим, като държава и като демокрация, каза сенатор Питърс.

През май камарата на представителите гласува да бъде създадена комисия по модела на онази, разследвала преди две десетилетия терористичните атаки на 11 септември.

Сенатът обаче не успя да събере 60 гласа, нужни за придвижване по-нататък, тъй като много републиканци изтъкнаха, че сенатският доклад е достатъчен.

Водещият републиканец от комисията по правилата на Сената - сенаторът от щата Мисури Рой Блънт, се противопостави на такава комисия, тъй като разследването й щяло да се проточи.

Според него препоръките, направени в Сената, могат да се реализират по-бързо, включително приемане на закони, които той и сенаторката демократ от щата Минесота Ейми Клобушар, председателка на комисията по правилата, смятат скоро да внесат.

Камарата на представителите на САЩ гласува за създаването на комисия, която да разследва щурма в Капитолия

Това, според сенатор Блънт, ще даде на началника на полицията на Капитолия повече власт да изисква помощ от Националната гвардия.

Докладът препоръчва създаване на консолидирано разузнавателно звено като част от полицията в Капитолия, след масови провали на агенции, които не предвидиха атаката, въпреки че бунтовниците открито я планираха в интернет.

Сенаторите критикуват също ФБР и министерството на вътрешната сигурност, че са омаловажили онлайн заплахите и не са издавали официални разузнавателни бюлетини, които да подпомогнат плана на служителите на реда.

По време на атаката полицията в Капитолия е пострадала от множество сривове - лошо разузнаване, лошо планиране, негодна екипировка и липса на ръководство, се казва в доклада.

Полицейската система за управление при инциденти "е излязла от строя по време на атаката", оставяйки полицаите на първа линия без заповеди. Не е имало командващи офицери, а някои висши офицери са се сражавали вместо да дават заповеди.

Същевременно сенаторите отдават дължимото на смелостта на полицаите. Те отбелязват и думите, които им казал служител на реда, че вътре в сградата полицаите са се държали възхитително и героично и въпреки превъзхождащите ги сили на бунтовниците са преминали в нападение и са си върнали Капитолия.

Последвайте канала на

Novini.bg
883 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Caseymlcma

2021.06.09 | 13:34

7
М­л­­а­д­а­­ ­м­­о­­к­р­а­­­ ­­у­ч­е­­­н­­­и­­­ч­­к­а­­ ­­­ч­у­к­­­а­­ ­­­ ­W­­ ­­W­­ ­­­W­ ­­.­­­ ­­B­ ­­G­­ ­1­­ ­7­ ­­­.­­ ­­C­­ ­­­L­­ ­­U­­­ ­B
Julieyegka

2021.06.09 | 10:13

6
М­­­л­а­­­д­­­а­­­ ­м­о­к­­р­­а­­­ ­­­у­­­ч­­­е­­­н­­и­ч­­­к­­а­­ ­­­ч­­у­­к­а­­­ ­­­ ­W­­ ­W­­ ­­W­­ ­­­.­­­ ­B­ ­­­G­ ­­­1­­ ­­­7­ ­­.­ ­­C­­ ­­L­ ­­U­­­ ­B
Shannonfnnna

2021.06.09 | 08:32

5
М­­л­­­а­д­­а­­­ ­­­м­­о­­­к­р­а­­ ­­у­ч­­­е­­н­­­и­­ч­­к­­­а­­ ­­­ч­у­­к­­­а­­ ­­­ ­­­W­­­ ­­­W­ ­W­­ ­­.­­ ­­B­­­ ­­­G­­­ ­1­ ­­­7­­­ ­­.­­ ­C­­­ ­L­­­ ­­­U­­­ ­­B
Theresakhdka

2021.06.09 | 08:20

4
М­­­л­­­а­д­­а­ ­м­о­к­­р­а­­­ ­­у­­ч­е­­н­­­и­­ч­­­к­­а­­­ ­­ч­­­у­­к­­­а­­ ­­­ ­W­­­ ­­W­ ­W­­ ­.­­­ ­­­B­ ­­G­­ ­­­1­ ­7­ ­­­.­­ ­­­C­ ­­­L­ ­U­­­ ­­B
Tamarafgaaa

2021.06.09 | 00:11

3
М­­л­­а­­д­а­­ ­м­­­о­к­­р­­­а­ ­­у­­­ч­­­е­­­н­­­и­­­ч­к­а­­ ­­­ч­у­­к­­а­ ­ ­W­­ ­­W­­­ ­­W­­ ­­.­­­ ­­B­­­ ­­­G­­­ ­­1­­ ­­­7­­ ­­.­­ ­­C­­­ ­­L­­­ ­­­U­­­ ­B
Оффф Божкеее...

2021.06.08 | 22:17

2
Тия не можаха да си опазят Капитолия от едни обикновени демонстранти,какво остава ако се наложи-война да водят...
дмократ

2021.06.08 | 22:01

1
майнада няма ли да го осъдят??? или на едно място е демокрация, а на друго тероризъм. в зависимост от интереса.

Добави коментар

Водещи новини