Джо Байдън подписа изпълнителен указ за укрепване на киберсигурността

  • 13 май 2021 06:16

  • 427
  • 0
Джо Байдън подписа изпълнителен указ за укрепване на киберсигурността
© Getty Images, архив

Американският президент подписа в сряда изпълнителен указ, който цели да укрепи федералните възможности в областта на киберсигурността и насърчава стандартите в дигиталната сигурност в частния сектор, засегнат от серия кибератаки, предаде Ройтерс.

С указа се въвежда серия от инициативи, замислени да осигурят на федералните агенции инструменти за киберсигурност. Поводът е кибератаката срещу компанията "Колониъл пайплайн", която доведе до спиране на преноса на горива по мрежата от петролопроводи на компанията и до недостиг на гориво в югоизточните щати.

Указът изисква от софтуерните компании, доставчици на правителството, да спазват определени стандарти за киберсигурност в продуктите си и да съобщават дали те самите са били компрометирани от хакери.

Джо Байдън номинира нов посланик на САЩ в Япония

Ударът срещу петролопроводите е последната от серия атаки, насочени срещу американски компании и държавни институции през последните шест месеца. През декември стана известно, че руска хакерска операция е проникнала в девет федерални служби. Напоследък американското правителство разследва друга хакерска кампания с връзки с Китай, която е засегнала девет агенции.

"Трудно е да се учим от всеки случай и да гарантираме, че правителството като цяло и компаниите имат информация, за да се предпазят. Затова използвахме правомощията си в максимална степен и казахме, че всеки, който работи с правителството на САЩ, трябва да съобщава за инцидентите, за да използваме тази информация да защитим американците", е казал високопоставен източник от американското правителство, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
427 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини