САЩ с предупреждение към Турция и другите си съюзници за руските оръжия

  • 29 април 2021 06:52

  • 10154
  • 4
САЩ с предупреждение към Турция и другите си съюзници за руските оръжия
© Getty Images/Guliver (архив)

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди днес Турция и другите американски съюзници да се въздържат занапред от купуването на още руски оръжия, защото може да им бъдат наложени допълнителни санкции, предаде Ройтерс.

Отношенията между Вашингтон и Анкара се обтегнаха заради решението на турската страна да купи руските системи за противовъздушна отбрана ЕС-400, поради което на Турция бяха наложени санкции. Други източници на двустранно напрежение са разногласията заради Сирия, правата на човека и съдебното дело в САЩ срещу турската банка "Халкбанк", припомни агенцията.

САЩ разшириха обхвата на ограниченията за износ на стоки за Русия заради отравянето на Алексей Навални

"Всяка нова значителна трансакция с руски отбранителни субекти може да стане предмет на американския Закон за противодействие срещу противниците на Америка посредством санкции и това да е отделно от и в добавка към вече наложени санкции", каза Блинкън относно Закона за противопоставяне на неприятелите на Америка чрез санкции.

Този американски закон цели да разубеждава държавите да купуват въоръжения от врагове на НАТО, цитира БТА. 

На виртуална проява във вашингтонския "Форин прес сентър" Блинкън каза още, че предвид широко известните възгледи на президента Джо Байдън не е изненадан от изявлението му от събота, в което той призна за геноцид избиването на арменци в Османската империя през 1915 г. Турция реагира гневно на това изявление.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
10154 4

Коментари 4

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 18:58

4
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
тъй тъй

2021.04.29 | 10:07

3
тук не се казва че на българия беше забранено точно от руснаците да произвежда собствени оръжия пушката бакалов е по добра от калашника картечен пистолет сме продали на израел а стършелите победиха садам не американците
какво стана

2021.04.29 | 09:35

2
какво стана с пазарната икономика, свободния избор, свободния пазар, демокрацията и другите така наречени "евроатлантически ценности"???? за един приятел питам.

2021.04.29 | 08:13

1
тези пък що се мислят за непобедими и защо заповядват на по - малките държави какво да си купуват и какво не,дрисльовци като президента си

Добави коментар

Водещи новини